С международна репутация за най-високи клинични постижения и непрестанни инвестиции в най-съвременни технологии, болница Wiener Privatklinik (WPK) е в челните редици на модерната медицина и хирургия. WPK е една от 5-те частни болници във Виена. Клиниката цели да предостави на своите пациенти първокласно медицинско обслужване и достъп до лекари с богат опит и отговорно отношение към лечението на всеки един пациент.

 

Д-р Уолтър Ебм, главен изпълнителен директор, разказва: “През 1995, когато с моите колеги купихме клиниката от германската фирма, тя беше в ужасно състояние. В началото започнахме 10 лекари и 120 човека персонал  и прекарахме следващите 20 години в работа. Всичко, което изкарвахме, инвестирахме в клиниката.“ Днес д-р Ебм притежава най-голям дял от активите на болницата, а от 2010 г. насам проф. д-р Райнер Котц е медицинският директор на WPK. През 2005 г. клиниката се премества в сградата, където е и до днес.


 

WPK днес е най-иновативната частна клиника във Виена, имаща най-добрата апаратура в страната, като 50% от пациентите, които постъпват за лечение са от Румъния, Украйна, Русия, Англия и Франция и др. В последните няколко години посреща и пациентите от България, които търсят модерно решение за лечение извън страната.

 

Клиниката е в непосредствена близост до Университетската виенска  болница (Allgemeines krankenhaus, AKH). Д-р Ебм споделя: „Най-голямото ни предимство е, че всичките ни лекари работят и във AKH. Повечето от тях са и преподаватели. Ние можем да наблюдаваме тяхната работа, начина, по който разсъждават и отношението им към пациентите. По тази причина при нас работят висококвалифицирани и доказани лекари, специалисти в своята област."

 

WPK разполага със следните центрове:


Център по сърдечносъдова медицина. Проф. д-р Ихор Хук, завеждащ отделението, заедно със своите колеги извършва нови хирургични техники, въведени от водещи специалисти, сърдечни катетеризации , диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания.

 

Millesi център по неврохирургия. Наречен на човека, въвел nerve graphting-а, Milessi център предлага операции на периферните нерви, микрохирургия, операции на повредени и компресирани нерви и тумори на нервната система. Водещ специалист, ръководител на центъра и ученик на Х. Милеси е проф. д-р Робърт Шмидхамер.

 

Център по онкология.  Така наречения Cancer Center е една от основната причини пациенти от цял свят да посещават WPK. Над 50% от постъпващите в клиниката са с онкологични заболявания. Причината за това е персонализирания подход за лечение, както и бързият достъп до най-качествената апаратура.

В радиологичния център има всичко необходимо за диагностика на всяко заболяване: рентген, компютърна томография, ядрено магнитен резонанс, PET скенер, SPECT скенер и нуклеарна медицина. Целият набор от изследвания се извършва в рамките на 24 часа от постъпването на пациента в болницата.

Тук има достъп до всички видове лечение – хирургично лечение, лазерно лечение, лъчетерапия, химиотерапия, таргетна терапия, а в последните 6 години е засегната и най-новата тенденция в лечението – имунотерапия.
Сред специалистите в областта на онкологията работят лекари от световен ранг - проф. д-р Кристоф Цилински, д-р Валтер Клепетко, проф. д-р Волфганг Кьостлер и много други.

 

Център по Ортопедия.  Д-р Вернер Андерл, завеждащ отделението, е водещ в сферата на ендопротезерането. Той въвежда най-новите технологии в операциите на ставните протези и минимално инвазивните процедури.

 

Център по спортна медицина и травматология. Тук световно известният проф. д-р Рудолф Шабус, лекуващ лекар на мнозина спортисти,  заедно с другите специалисти в тази сфера извършват прецизна хирургия на всички видове спортни наранявания, предимно операции на коляното -разкъсване на предна кръстна връзка и много други.

 

Център по интервенционална радиология и микротерапия. Тук се извършва минимално инвазивна терапия на заболявания на различни органи и части на тялото.

 

Център по естетична пластична хирургия. Предлагат се всички видове естетична хирургия, фейслифтинг, гръдни импланти, подобряване формите на тялото и на лицевите контури.

 

Център по остеопатична медицина и неинвазивно лечение на гръбначния стълб. В центъра се извършат най-различни процедури, повечето от които са важни за пациенти след ортопедични операции, тумори и други. Това включва физиотерапия, рехабилитация, масажи, мобилизация след оперативни процедури и много други.

 

Център по Авиомедицина. Той се ръководи от д-р Ебм. За него той казва: „ Създадох Авиомедицинския център, защото аз самият съм пилот и за мен това е нещо като хоби. В центъра се правят всички необходими медицински прегледи за пилоти. Не сме обвързани с други фирми. Който иска, сам идва при нас. Всеки пилот е длъжен един път годишно да мине през такива медицински прегледи.“

 

Едно от най-интересните центрове в болницата е Tagesklinik / Day clinic, който представлява спешното отделение на болницата. Д-р Камел Копти, завеждащ клиниката и отделението по Вътрешни болести, споделя "Правим прегледи, диагностика, ендоскопии, ангиографии, взимаме биопсии. Тук може да се провежда и химиотерапия. Мисля, че най-голямото предимство на центъра е това, че мога да разчитам на всички доктори за консултация, което позволява едно комплексно лечение на всеки пациент. Колкото повече мнения има, толкова по- близо сме до истината и до вземане на правилните решения и съответното лечение."

 

WPK има специален международен отдел, който предлага на пациентите цялостни грижи от момента, в който те подават първото си запитване за консултация, до тяхното изписване след успешно лечение и възстановяване. Екипът помага на пациентите с: 

 

  • Организиране и записване на час за преглед при съответните специалисти;
  • Изчисляване на предполагаемите разходи за диагностика и лечение, на базата на информация, предоставена от пациента и консултиращия лекар;
  • Съдействие за резервиране на самолетни билети и престой във Виена;
  • Осигуряване на преводачески услуги по време на престоя в болницата при необходимост.

 

Болницата поддържа своята образцова репутация, като комбинира експертните умения на своя висококвалифициран персонал с иновациите в здравеопазването, за да се осигури най-добра възможна грижа за всеки един пациент. Предвид това, че потокът от пациенти, който надвишава ежегодно 25 000 и продължава да се увеличава, то към този момент усилията на ръководството на болницата са насочени към увеличаване на капацитета ѝ.