Сфинголипидите са молекули, които се срещат повсеместно в човешкото тяло. 

Те са наречени на името на египетския Сфинкс заради тяхната сложност, когато учените са ги открили преди почти 150 години.

 


Въпреки своята загадъчност, сфинголипидите участват в почти всички аспекти на човешката биология.

 

Те се срещат при всички бозайници, но се произвеждат от избрани видове бактерии - и някои се оказват видни членове на чревния микробиом.

 

Освен това, тези получени от микробиома сфинголипиди изглежда подобряват състоянието при мастен черен дроб. Това показва изследване на Cornell, публикувано в Cell Host & Microbe.

 

Бактериалните сфинголипиди изглежда имат роля в метаболизма на бозайниците и могат да помогнат за модулиране на метаболитни нарушения.

 

Малко метаболити - като сфинголипиди, с известни биоактивни свойства - са проследени от специфичните бактерии, които ги синтезират до тъканите на гостоприемника.

 

Изследователите са маркирали сфинголипидите, за да ги проследят в дебелото черво и черния дроб на лабораторни модели, където се е установил защитен ефект върху излишното натрупване на мазнини при мастния черен дроб - състояние, известно като чернодробна стеатоза, при което се натрупват триглицериди.

 

Сфинголипидните молекули подобряват метаболизма в отговор на претоварването на черния дроб с мастни киселини и те потенциално биха могли да допринесат за подобрена чернодробна функция, опосредствана от червата.

 

Фокусът на проучването е бил върху това как микробиомът може да произвежда молекули, които директно взаимодействат с тъканта на гостоприемника – както в случая с черния дроб.

 

Мастният черния дроб е състояние, при което излишните мазнини се натрупват в черния дроб.

 

При пациентите със затлъстяване се наблюдава повишена склонност от развитие на това състояние, а при до две трети от пациентите с диабет тип 2 се развива омазняване на черния дроб.

 

Установено е, че бактериалните сфинголипиди имат потенциално широк спектър от функции в това отношение, поясняват учените. Те се преместват от микробиома на червата към тъканите на гостоприемниците.

 

Тъй като чревните бактерии са тези, които синтезират тези молекули и тези молекули изпълняват функции в нашия организъм, тогава се очаква това да е начинът, по който микробиомът може да повлияе на човешкото здраве.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1016/j.chom.2022.05.002