Повишената честота на затлъстяване и диабет в световен мащаб е свързана с по-честа изява на бъбречни, сърдечносъдови и метаболитни заболявания. Превенцията на тези заболявания е най-ефективна чрез редовно проследяване и промяна в начина на живот. Високата честота на затлъстяване е довела до по-често развитие на метаболитен синдром, атерогенна дислипидемия, предиабет, атеросклероза, диабет, неалкохолен мастен черен дроб, хронични бъбречни заболявания и сърдечна недостатъчност. Тези състояния са свързани с повишен риск от летален изход, деменция, белодробни заболявания, рак, възпалителни процеси и имунни нарушения.

 

Ранната превенция и справяне със затлъстяването може да намали риска от развитие на тези заболявания. Промяната в начина на живот е ключов елемент в профилактиката на метаболитните заболявания. Нискокалоричната диета и средиземноморската диета, които се основават на консумация на повече зеленчуци, плодове, зърнени храни и разтворими фибри, имат значителна полза за сърдечносъдовото и метаболитното здраве. Диетата с ниско съдържание на въглехидрати е ефективна в подобряване на контрола на кръвната захар и нивата на триглицеридите. Затлъстяването е водещ механизъм в развитието на диабет, сърдечносъдови, бъбречни и метаболитни заболявания. Намаляването на телесното тегло с 5-10% е достатъчно за възстановяване на метаболитния баланс. За тази цел се препоръчват нисковъглехидратни диети, които подобряват инсулиновата чувствителност и нивата на триглицеридите.


 

Този начин на хранене, в съчетание с редовна физическа активност, предотвратява повторното покачване на телесното тегло, подобрява инсулиновата чувствителност, осигурява контрол на кръвното налягане и подобряване на качеството на живот на пациентите. Метаболитният синдром е състояние, свързано с инсулинова резистентност, възпаление, високи нива на инсулин, нарушен метаболизъм на въглехидратите и засягане на кръвоносните съдове. Освен това се наблюдават и високи нива на пикочна киселина и триглицеридите в кръвта. Ключов елемент от превенцията е ранната намеса за овладяване на метаболитния синдром, тъй като той е свързан с повишен риск за здравето, в сравнение със затлъстяването само по себе си. Предиабетът е друго състояние, което е свързано с повишен риск от сърдечна недостатъчност и други сърдечносъдови заболявания, увреждане на кръвоносните съдове и засягане на бъбреците. Ранната терапия и превенция на предиабета може да овладее състоянието, да намали риска от развитие на диабет и да доведе до нормализиране на нивата на кръвната захар. 

 

Референции:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1056872722003014