Ах, микробиомът! Всяка статия, която говори за него, ни дава насоки как да го поглезим: да консумираме или избягваме една или друга храна или напитка, да приемами различни хранителни добавки.

 

Едно нещо обаче много рядко се обяснява: какво означава „да се грижим“, „да глезим“ или "да укрепваме“ микробиома?


 

Какво означава хранене на нашия микробиом?

Нека се опитаме да разберем какво означава храненето на нашия микробиом. Това може да ни помогне да направим равносметка на представите, които имаме за този израз.

 

В по-голямата част от източниците, грижата за нашия микробиом представлява съвкупност от различни навици, методи и средства.

 

Клинични показатели като плосък корем или намален храносмилателен дискомфорт могат да ни помогнат да определим дали имаме микробиом, който е в добро или лошо състояние.

 

Освен това се откриват все повече съвети за поддържане на баланса в микробиома чрез включване на определени хранителни вещества, защото доброто състояние на микробиома има важно значение за редица аспекти от здравето на човека.

 

Тенденциите за подхранване на "добрите" бактерии в чревния ни тракт и изработването на различни добавки, които биха допринесли за доброто им функциониране, подчертават важната роля на микробиома в цялостното ни здравно състояние. 

 

Все повече се наблюдава тенденция за обогатяване на нашата чревна флора с разнообразни пробиотици, съдържащи редица полезни щамове, които възстановяват нарушения по една или друга причина баланс.

 

Наличието на изобилна информация за грижата към чревния микробиом предизвиква много въпроси и интерес сред редица пациенти, които са усещали под някаква форма влиянието на дисбаланса и нарушението на интегритета на чревния микробиом.

 

Какво ни казват научните изследвания?

Противно на много голяма част от информацията, научните изследвания дават много по-нюансирани становища. 

 

Първо, обикновено трябва да се различава „здравословния“ микробиом от „нездравословния“ или „дисбиотичния“ микробиом по отношение на метаболитните функции, които той изпълнява.

 

Съществува широк консенсус относно факта, че микроорганизмите, колонизиращи нашите черва, имат в по-голямата си част роля в определени биохимични функции: имунитет, развитие на клетките, производство на витамини.

 

В момента това е единственият начин да се направи такова разграничение между „добрия“ и „лошия“ микробиом.

 

Как да нахраним нашия микробиом?

Амбицията за ефективно нахранване и поддържане на микробиома трябва да се състои във възстановяване на определен баланс в разнообразието му, за да позволим изпълнението на редица метаболитни функции, които са важни за нашето здраве.

 

Днес учените все още се борят да разберат как да характеризират този баланс според всеки пациент, неговата среда и здравословно състояние.

 

Приемането на пребиотици и пробиотици като хранителни добавки не се препоръчва на всяка цена за възстановяване на баланса в микробиома, тъй като ни липсват качествени клинични проучвания по темата.

 

Единственият момент, който изглежда като консенсус, е по отношение на консумацията на диетични фибри, съдържащи се в растенията и по-специално в плодовете и зеленчуците.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/microbiotes-nourrir-son-microbiote-94271/