Сред едно от най-големите изкушения за пушачите е алкохолното питие. Много често то провокира желанието да запалим цигара. Изследователите установяват причината, която да води до повишаването на никотиновия глад в тези случаи. 
 
Пушенето може да повлияе на усещането за сънливост, което се появява при консумация на алкохол, установяват изследователи от Университета в Мисури, САЩ. Те твърдят, че тютюнопушенето „отменя“ този ефект на алкохола върху мозъка. Това би могло да обясни и защо мнозина от пиещите алкохол, са и пушачи. 
 
Водещият автор на проучването, д-р Махеш Такар, пояснява, че ако даден човек пуши, той е много по-склонен да пие алкохол и обратното. Оказва се, че двата вредни навика вървят „ръка за ръка“. 
 
Изследователите допълват, че пушенето е основен фактор, допринасящ за развитието на алкохолизма. В САЩ 85% от хората, които имат алкохолна зависимост, също така са и пушачи. 
 
Според данните на предишни проучвания, когато се употребяват заедно, алкохолът и никотинът повишават приятните странични ефекти. Причината е, че центърът на мозъка, който се свързва с възнаграждението, се стимулира едновременно както от алкохола, така и от никотина. По този начин се повишава желанието за консумация на алкохол и тютюнопушене.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Настоящото проучване се провежда в лабораторни условия и от данните му става ясно, че никотинът стимулира отговор в мозъка, който отслабва чувството на умора, предизвикано от алкохола. 
 
По данни на Световната здравна организация повече от седем милиона летални случаи ежегодно се дължат на употреба на алкохол и цигари. 
 
Изследователите смятат, че данните от проучването могат да бъдат от полза не само за хората, които имат тези вредни навици, но и за страдащите от психични заболявания като шизофрения, които често се свързват с тютюношушенето, пише още DailyMail.