Всички сме имали вечери с приятели, след които не искаме да вдигаме щорите, не искаме да излизаме от комфорта на леглото на сутринта и избягваме хората, говорещи силно.


Алкохолът е доказан спътник на човека в забавата от началото на историята. Отваря устата на човека, вдига самочувствието, кара ни да се смеем, но забавно ли е на следващата сутрин?


Алкохолът действа върху почти всички структури в организма - от кръвоносните съдовете, през черния дроб, стомаха, бъбреците до мозъка. В умерени количества той повдига настроението, отпуска и предразполага към забавление, но с увеличаване на количеството влошава преценката, координацията, намалява времето на реакция и замазва зрението, говора и т.н.Как се случва това? Алкохолът се усвоява само около 20% в стомаха, а другото количество - в тънкото черво. Чрез кръвта, той достига различни тъкани и навлиза в техните клетки, причинявайки различни ефекти. В нервните клетки, например, води до освобождаването на вещества, носещи приятното усещане, но с увеличаване на количеството, настъпва и седатиращият (опияняващ) ефект.


Други ефекти, до които води алкохолната консумация, са увеличената бъбречна функция, поради намалената функция на антидиуретичния хормон, водейки до дехидратация. Съдовете в тялото се разширяват, причинявайки зачервяване на кожата и изключително неприятното главоболие на следващата сутрин. Защо? Защото се стимулират някои нерви, които водят до усещане за болка, а също се освобождават и някои вещества като хистамините и серотонин, които подпомагат главоболието.


Черният дроб работи извънредно за изчистването на алкохола и дейността му по регулацията на кръвната захар остава назад. Стомашната лигавица също се дразни, увеличавайки неприятното усещане.


Махмурлия? Накратко човекът е дехидратиран, има увеличено количество ацеталдехид в кръвта, различни хормони и други вещества се разбъркват в организма, а по принцип това е съпроводено и от недоспиване. За жалост някои от ефектите може да поостанат, дори и след като няколко пъти сме казали „Аз вече няма да употребявам алкохол.“ и етанолът отдавна е изчистен от организма.


Как да се справим с проблема? Пием повече вода и по-малко алкохол.