Изследователи от Университета Тулейн разкриха нов механизъм, който би могъл да обясни невъзможността на бъбреците да формират нови клетки.

 

Бъбреците са чифтен орган, който се състои от почти милион филтърни единици. След раждането обаче формирането на нови клетки е прекратено, което означава, че след някаква увреда те не могат да бъдат регенерирани.


 

Разкриването на причината за невъзможната регенерация на функционалните клетки на бъбреците, би могло да подпомогне за разработката на нови терапии за лечение на хронични бъбречни заболявания.

 

Това е от значение най-вече за деца, които са родени преждевременно с недоразвити органи и се нуждаят от доживотна терапия. Вродените дефекти и наследствените заболявания са водещите причини за бъбречна недостатъчност при деца под 5 години.

 

Всеки човек има определен брой функционално активни клетки в своя бъбрек. При недоносените бебета развитието на тези клетки е прекратено в по-ранен етап от нормално, в резултат на което те развиват хронично бъбречно заболяване.

 

Екипът от специалисти прави анализи, чрез които да определят какво се случва, когато една фетална стволова клетка се диференцира в зряла бъбречна клетка.

 

След определянето на конкретните генетични изменения, учените биха могли да препрограмират други стволови клетки, които да имат способността да се регенерират и да бъдат използвани за възстановяването на функционално увреден бъбрек.

 

По време на проучването изследователите анализират кои части от ДНК и отделните гени са активни по време на развитието на бъбречните клетки и кои не. Тази единична клетъчна техника се прилага за първи път за изследване на развитието на бъбречните клетки.

 

Специалистите установяват, че с наближаването на раждането, сигналът, който е отговорен за развитието на бъбречните стволови клетки се изменя и води до прекратяване на възможността им за регенерация. Вместо това те се настройват за поддържане на специфичните бъбречни функции.

 

Изследователите имат за цел да проучат използването на CRISPR - технология, която може да се използва за редактиране на гени, както и други методи за манипулиране на части от ДНК, за да подмладят клетките и да възвърнат тяхната регенераторна способност.

 

Разработката на такъв вид технология би могла да бъде революционна за лечението на различните бъбречни нарушения.

 

Информация за проучването е публикувана в Journal of the American Society of Nephrology.

 

Референции:

https://jasn.asnjournals.org/content/early/2022/06/21/ASN.2021091213