Продължителните часове, прекарани в седене, могат да доведат до развитие на неалкохолна стеатоза на черния дроб, според данни на ново проучване. Изследователите обясняват, че извършването на умерени до по-енергични физически упражнения е малко вероятно да противодейства на този ефект. 
 
Много проучвания вече са установили връзката между заседналия начин на живот и развитието на здравословни проблеми като затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, както и сърдечносъдови заболявания, рак и дори повишен риск от летален изход. 
 
От данните на Национално американско проучване, изследващо здравето и храненето на населението, се установява, че възрастните хора прекарват в седене близо 55% от деня си. 
 
В новото проучване изследователите обръщат внимание на връзката между заседяването и развитието на неалкохолна чернодробна стеатоза сред повече от 140 000 корейски мъже и жени, които са на средна възраст. 
 
„Измерва“ се физическа активност на доброволците, заедно с времето, прекарано в седене. В същото време се установява и повишаване на мазнините в черния им дроб. За тази цел изследователите използват ултразвук. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
От резултатите става ясно, че 35% от всички участници са засегнати от неалкохолна чернодробна стеатоза. Специалистите отбелязват, че както липсата на спортна активност, така и заседяването, са свързани с развитието на болестта. Връзката е независима от други рискови фактори. 
 
Изследователите подчертават, че тялото е създадено, за да се движи, и продължителното заседяване вреди на физическото и психическото здраве
 
Според някои експерти рисковете от заседналия начин на живот могат да се ограничат като на всеки час, прекаран в седене, се отделят две минути за развижване.
 
Данните от проучването са поместени на страниците на Journal of Hepatology.