Ако хората, с които сте заобиколени, имат затлъстяване, много вероятно е и вие да качите килограми в определен момент. Това сочат данните от ново проучване и карат учените да поставят на проблема със затлъстяването клеймо „Заразно“.

 

Около 20% от хората днес имат някаква форма на затлъстяване. Като предразполагащи и рискови фактори се посочват основно генетичната предразположеност, залежаването, неправилният хранителен режим. Към тази група обаче може да се добави и още един фактор – обкръжението.


 

Проучването е проведено в САЩ от група учени, търсещи доказателства за свое интересно наблюдение. Според това наблюдение хората, в чиито обкръжения преобладават близки със затлъстяване, е много вероятно също да развият затлъстяване в определен момент. Провеждайки проучването си, учените установяват, че това наистина е факт и че на затлъстяването може да се гледа като на заразно състояние. Не заразно в смисъла на заболяванията, предаващи се от вируси и бактерии, но пък способно да се разпространи сред хора, които постепенно уеднаквяват начина си на живот и стават еднакво предразположени към него.

 

Данните на учените са събрани в рамките на периода 2016 – 2017г. след проследяване на близо 2000 семейства, в които всеки член има някаква форма на затлъстяване. Умишлено са подбрани семейства, живеещи при различни условия на средата, за да се гарантира, че не те са причина за всеобщото затлъстяване. Обработвайки данните от проучването си, учените отчитат ясна цифрова тенденция. При повишаване нивото на затлъстяване в едно общество с 1% вероятността хората с нормално тегло в това общество да затлъстеят нараства с около 5%. Така, след време броят на затлъстелите хора нараства драстично.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Обяснението на учените за тези данни е просто. Според тях колкото по-широко се разпространява затлъстяването в една група хора, толкова по-приемлив става проблемът и толкова с по-леко око се гледа на него. Това е водещ предразполагащ фактор за още по-сериозно разпространение на проблемите с теглото.

 

Според учените този феномен обяснява защо темповете на разпространение на затлъстяването през последните години са толкова сериозни. Само за 2 десетилетия броят на хората, диагностицирани със затлъстяване, почти се е утроил в световен мащаб.

 

Така, проблемите с теглото днес се явяват водещ рисков вактор за развитие на хронични здравословни проблеми. Това налага мерките за борба със затлъстяването сериозно да се затегнат, но и да се промени подходът към тях. Ясно е, че превенцията на затлъстяването трябва да бъде не толкова индивидуална задача на всеки потърпевш, колкото да се превърне с обществена политика в глобален мащаб.