Загубата на вкус и мирис е често срещан симптом на COVID-19 - пациентите съобщават, че не могат да усетят, че носят парфюм или да разпознаят аромата на току що сготвено ястие. Сходно е усещането и при обичайните грипни вируси и респираторни инфекции, които ни атакуват през есенно-зимния период, но ново проучване, описва ключови разлики между загубата на вкус и мирис, когато говорим за обикновена настинка и коронавирус.


И по-конкретно, в изследването се подчертава, че коронавирусът, за разлика от други често срещани респираторни инфекции, засяга мозъка и нервната система.


„Съвсем различни неща се случват, когато става дума за загуба на вкус и мирис при пациенти с COVID-19, в сравнение с една по-тежка настинка“, коментира Карл Филпот, водещ изследовател и професор в Университета на Норич в Източна Англия, Медицински университет. А това означава, че откритието им може да помогне на медиците за по-лесното разграничаване на пациенти с и без COVID-19.В новото проучване експертите са проучили усещането за липса на вкус и мирис на 10 пациенти с COVID-19, както и на 10 души с настинка, както и на 10 здрави участници. След това те са сравнили резултатите, съответстващи по възраст и пол.


Изследователите установили, че загубата на миризма е „много по-дълбока“ при заразените от коронавирус - те са били по-малко способни да разпознават аромати, отколкото болните с обикновен вирус, причиняващ хрема и леко неразположение. Чувството за вкус на пациентите с COVID-19 също е било сериозно заглушено - те не са успели да идентифицират сладки или горчиви вкусове, използвайки „вкусови ленти“, които реагират на различни езикови зони.


Това не се наблюдава при хората с настинка. „Когато имаме настинка, мирисът и вкуса са затруднени, защото носът ни е запушен, но при COVID-19 симптомите изглежда произтичат от начина, по който болестта нахлува в мозъка и нервната система, тъй като вирусът не води до запушен нос“, подозират изследователите.


Други изследвания показват също, че коронавирусът може да има потенциално тежки неврологични последствия. Например, че краткосрочната загуба на миризма може да произтича от състояние, при което ароматите да достигнат до обонятелните неврони. Други пациенти с коронавирус развиват мозъчен оток, докато трети стигат до разстройства на нервната система като синдром на Гилен-Баре, които могат да причинят парализа. Наблюдават се и инсулти като следствие от COVID-19.


„Ние наблюдаваме нещата по начина, по който COVID-19 влияе на мозъка – така както никой друг вирус до момента“, твърди Майкъл Занди, един от съавторите на новото проучване. И въпреки, че екипа признава, че са необходими още изследвания, за да се разбере как точно коронавирусът влияе върху сетивата, проучването им ще помогне на клиницистите да разграничат коронавируса от очакваните през есента и зимата вируси.

 

Източник: Businessinsider.com