Така наречените задни коремни мускули са много по-малко известни и забележими от хората в сравнение с по-големите по размери и външно видими предни  мускули на коремната стена. За разлика от „плочките“ на корема, които се виждат с просто око, задните коремни мускули остават скрити от погледа ни и някак си недооценени. Наличието им, обаче, ни помага в изпълнението на ежедневните ни функции, поради което те също заслужават внимание. 
 
Основни мускули в тази област са т.нар. Psoas Major и Psoas Minor (названията са на латински и се произнасят както се пишат). Psoas Major – съответно ляв и десен е разположени в непосредствена близост до гръбначния стълб и води началото си от телата на прешлените – от 12 торакален до 5-ти лумбален. Интересното за този мускул е, че завършекът му се намира чак на по-малкия трохантер (изпъкналост) на бедрената кост (Femur). Този мускул е сгъвач на бедрото и повдига бедрото нагоре, както и в легнало положение спомага за направата на коремна преса.
 
Psoas Minor лежи върху Psoas Major и това е мускул, който не присъства при всички хора. Когато е наличен, той води началото си от 12-ти торакален до 1 лумбален прешлен и завършва на илиопубисното възвишение. Това е слаб в действието си мускул, който спомага в сгъването на гръбначния стълб.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Друг мускул в тази група е илиачният мускул (Iliacus). Той е поместен във вдлъбнатината на илиачната кост, а краят му (сливащ се с Psoas Major) е отново върху трохантера на фемура и това от своя страна определя и съвпадащите им функции.
 
Следващ мускул е Quadratus lumborum. Той води началото си от 5-ти лумбален прешлен, гребена на илиачната кост и вътрешността на илиачната кост и завършва на последните (12-ти) ребра. Този мускул спомага за огъването на гърба и притиска ребрата.
 
Към тази група мускули спада и диафрагмата, чиято функция е свързана главно с дишането.