Кой не се е изчервявал, от срам, от студ, от горещина и т.н.? От древни времена се счита, че руменината е признак на здраве. Когато изведем децата на пързалката след 10 минути бузките и нослетата поруменяват, това означава, че децата са в добра физическа форма. Този тип зачервяване се дължи на температурните промени. Кръвоносните съдове в капилярната мрежа по лицето се разширяват и предизвикват зачервяването на лицето.

 

Действието на алкохола е подобно. Попадайки в тялото той се метаболизира до други съединения, които предизвикват разширение на кръвоносните съдове и зачервяване. Това е и причината за главоболието след прием на алкохол.


 

Има и по-сериозни състояния, когато зачервяването е постоянно – тогава, когато видимата мрежа от капиляри по лицето, сърбежът, опъването на кожата и дискомфортът, не са временни. В този случай най-често става въпрос за заболяване, наречено розацея. При него няма инфекция, т.е. заболяването не бактериално, вирусно или гъбично.

 

То се характеризира с разширени, повърхностни капиляри, които предизвикват зачервяване. Най-често зачервяването обхваща областта на бузите, носа и челото. От розацея страдат до три пъти по-често жените, от колкото мъжете. Забелязва се тенденция, че хората със светла кожа са засегнати в по-голяма степен. Заболяването е с по-висока честота при хора след 50 години.

 

Други фактори, причиняващи зачервяване са силни емоции – радост, срам, вълнение, уплаха, физическо натоварване, вятър, дори някои лекарства. Зачервяването в резултат на емоции е сложен процес. Емоциите предизвикват промяна в хормоните, които повишават телесната температура, а тялото реагира с разширение на кръвоносните съдове и така се охлажда.
Животните не се изчервяват.

 

Изчервяват се само хората и то, когато са сред други хора. Интересно е, че бебетата не се изчервяват, възрастните хора също. Зачервяването е характерно за хората в осъзната възраст, когато емоциите са добре развити и нямаме достатъчно житейски опит.

 

Можем ли да спрем зачервяването в резултат от емоции? До момента няма лек за това. Единственото, което можем да направим е да се успокоим и да не стоим в много топли помещения.