Безспорен факт е, че коронавирусът се разпространява по въздушно-капков път и аерозолните частици го пренасят на метри разстояние. Ето защо с маската действително можем най-малкото да намалим разпространението на вируса, може да предпазим другите, когато все още не знаем, че сме негови носители, но и да се предпазим от околните, на чията добросъвестност невинаги можем да разчитаме. Разбира се, това зависи и колко надеждна маска носим.


За разпространението на вируса най-благоприятната среда са затворените помещения и многото хора на едно място, ето защо и инструкциите за носенето на маски в подобна среда остават. Повече от препоръчително е маската да се слага в средствата за транспорт – там е и тясно и пространството се споделя от поне няколко души, така пътуването ще е по-безопасно.


Морето или планината могат да ни дадат голямо открито пространство. Стига да изберем по-ненаселени, откъснати места, бихме могли да се радваме спокойно на почивката си.Единствените две-три неща, за които трябва да сме нащрек тази година е – например плажната ивица да не е гъсно използвана или планинските пътеки да не са масово посещавани; и мястото, на което нощуваме да е добре хигиенизирано, по-възможност, без да се смесваме особено с други хора. В този смисъл 2020 лято е сезонът на бунгалата, къмпингите, самостоятелните квартири, вили и малки къщи.


Това, което трябва да помните е, че коронавирусът остава жизнесоподобен върху повърхности в продължение на 9 дни – така че доброто дезинфектиране, навикът да не докосваме каквото и където и да било, лицето си, и честото и качествено миене на ръцете на течаща вода и сапун са следващите условия минимум да се предпазим здрави.


Третото, нещо, за което трябва да се погрижим извън обичайното за летните почивки, е как да се храним безопасно и заради коронавируса, за което си е необходима сериозна отделна стратегия.


Какво още е полезно да знаете? Вирусът се оказва не особено устойчив във вода, но остава жизненоспособен за 3 дни в нея. В дехлорирана и морска вода вирусът не се размножава, но остава жизненоспособен, все пак.1 Активността му зависи до голяма степен от температурата на водата. Със сигурност температурата на кипене го унищожава. Но не винаги е необходима и висока температура. 90% от коронавирусите загиват във вода на стайна температура за 24 часа и 99,9% за 72 часа. В хлорирана вода вирусът губи жизнеспособността си. 


Дали излагането на слънце убива коронавируса, нали все пак лъчите му съдържат и ултравиолетови, а сме чували, че те са бактерицидни? За съжаление, няма как да разчитаме на слънцето ,че ще дезинфекцира средата ни или ще го изчисти от нас. Лъчите, които унищожават коронавируса са UVC, а те наред с UVB, почти не достигат до повърхността на земята. Освен това, за да се елиминира SARS-CoV-2 от UVC лъчението2, то трябва да е доста силно, което е опасно за очите, кожата и здравето като цяло. Всъщност, тези лъчи действат срещу вируса, защото нанасят увреждания на ДНК и РНК и така възпрепятстват репликацията му, инактивират го и го унищожават. Близки са на принципа на химиотерапията. С други думи, могат да се използват за дезинфекция, например на маските, каквито лампи се създадоха, но не и повече.