Практиката по изграждане на имунитет далеч не е непозната на човечеството и определено не се е появила през 20. Век. При ваксинацията имунната система се запознава с част от даден патоген, развивайки бойните си способности срещу него, готова да го пребори и при среща с истинския вариант. Идеята за това никак не е нова, напротив. Още през 16. век китайки и индийски лечители практикували така наречената инокулация срещу вариолата, причиняваща едра шарка.


Това бил процес на вкарване на прахообразно вещество, в което има вирусни частици, в носа на пациент чрез сребърна тръбичка. В Европа процесът се наричал „вариолация“ и бил модернизиран от лейди Уортли Монтагу през 18. век.


През 1796 г. Едуард Дженър прави друг опит за инокулация с вирус, причиняващ кравешка шарка, наречен Vaccinia Virus. Той бил по-безопасен от вариолата и също развивал имунитет срещу нея. Оттам се появил и терминът „ваксинация“.От 1980 г. едрата шарка се смята за изчезнала, вследствие на масовата имунизация. Според СЗО само през 20. век, едрата шарка взела живота на повече от 300 милиона души.


Друг прекрасен пример за ефекта на ваксините е тази срещу морбили, заушка и рубеола - заболявания, които преди са увреждали огромен брой деца и възрастни. Това са три изключително заразни болести. Първата ваксина срещу морбили излиза през 1963 г., до когато учените смятат, че болестта е причинила смъртта на хиляди. Подобрена версия на ваксината излиза през 1968 г. и се използва и до днес. Тя е отговорна за спад от 73% в смъртността от морбили между 2000 и 2018 г., това са около 23 милиона души.


Първата имунизация срещу заушка създавала много къс имунитет, но подобрената ѝ версия от 1967 г. трайно предпазва хората и се прилага и до днес. От навлизането на имунизационните програми за заушка през 1989 г. досега заболяемостта от нея е спаднала с 99%. Ваксината за рубеола излиза през 1979 г. и болестта се води за изчезнала от 2016 г. в САЩ.


Поредният пример: ДТК ваксината - дифтерит, тетанус и коклюш, и трите болести имат животозастрашаващи усложнения, и разпространението и на трите е сведено до минимум, благодарение на ваксинациите.


Ваксините досега са били ефикасно средство на човека в борбата му за живот.