Какво представлява еластинът?

Еластинът е един от най-разпространените протеини в тялото. Той представлява разтеглив протеин, който прилича на гумена лента - може да се разтяга и да се свива назад. Този протеин е основен компонент на тъканите в тялото, които изискват разтегливост, като белите дробове, пикочният мехур, големите кръвоносни съдове и някои лигаменти. По-малки количества еластин се съдържат в кожата и хрущяла на ухото.

 


Еластинът и колагенът са протеини, които често са бъркани един с друг. Всъщност учените, които изучават тъканните структури на микроскопично ниво, използват специални багрила и химикали, за да оцветят и направят видими важните характеристики на телесните тъкани, за да покажат разликите в тях. Тези багрила оцветяват в кафяво или лилаво всички структури в тялото, които съдържат много еластин.

 

Основната роля на колагена е да осигури структура, сила и подкрепа в тялото. Докато основната роля на еластина е да осигури еластичност на тялото и затова той е приблизително 1000 пъти по-еластичен от колагена.

 

Каква е функцията на еластина?

Еластинът е един от основните структурни компоненти на екстрацелуларния (извънклетъчния) матрикс на стената на кръвоносните съдове. Когато еластинът се разгражда, той освобождава пептиди, получени от еластин, наречени еластокини. Тези пептиди имат ефект върху други клетки, включително ендотелни клетки, моноцити и гладкомускулни клетки.

 

Смята се, че пептидите, получени от еластин, играят важна роля при свързаните с възрастта съдови заболявания. Доказано е, че натрупването на пептиди, получени от еластин, предразполага към хипергликемия и инсулинова резистентност при мишки. Стареенето на кръвоносните съдове може също да доведе до дисрегулация на хемостазата и съсирване на кръвта.

 

Алвеолите или въздушните торбички на белите дробове са като малки балони, които се пълнят с въздух по време на дишане. Еластинът осигурява достатъчно налягане върху алвеолите, за да поддържа правилната белодробна функция. Ако еластинът е повреден, както се получава поради възпаление, причинено от вдишани дразнители в случай на емфизем, налягането в алвеолите се губи и въздушният поток се намалява. Белите дробове могат да се надуят прекомерно, което ги прави уязвими към по-нататъшно увреждане.

 

Еластинът и колагенът са основните структурни протеинови компоненти на кожата. Еластинът е около хиляда пъти по-гъвкав от колагена и придава еластичност на кожната тъкан. Увреждането на еластина в кожата може да доведе до заболяването ѝ.

 

Референции:
1. Baumann L, Bernstein EF, Weiss AS, et al. Clinical Relevance of Elastin in the Structure and Function of Skin
2. Botham KM, Murray RK. The Extracellular Matrix. In: Rodwell VW, Bender DA, Botham KM, et al., eds. Harper's Illustrated Biochemistry, 31st Ed.
3. Prockop DJ, Bateman JF. Heritable Disorders of Connective Tissue. In: Jameson J, Fauci AS, Kasper DL, et al., eds. Harrison's Principles of Internal Medicine, 20th Ed.