Хенри Грей е английски анатом и хирург, известен по целия свят с учебника си по анатомия „Анатомията на Грей“. Книгата се използва от студентите по медицина по целия свят. Роден е през 1827 г. в Лондон. Баща му е придворен на крал Джордж IV, а след смъртта му и на наследника му, крал Уилям IV.

 

Хенри Грей започва да учи медицина, когато е на 18 години. Прави впечатление на преподавателите си с будната си мисъл и любознателността си. Проявява самоинициатива при дисекциите и разглежда всеки орган, кръвоносен съд или нерв много обстойно. Така успява да изучи човешката анатомия до съвършенство. След като завършва образованието си става член на Кралското общество на хирурзите и го взимат на работа в болницата „Сейнт Джордж“ като хирург.


 

Там Грей започва да води лекции по анатомия. През 1852 г. излизат две негови статии „За развитието на ретината и оптичния нерв и за мембранозния лабиринт на слуховия нерв" и „За развитието на жлезите при пилето“. Тук той разглежда надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и далака. Благодарение на тези статии той става член на Кралското общество, а е само на 25 години. С подкрепата на Кралското общество, Грей продължава изследванията си върху далака като извършва както химически, така и лигатурни експерименти. Дългогодишният му труд е описан в една от най-блестящите творби в живота му – статия, озаглавена „Структура и функции на далака“. Тук той включва не само неговите открития, но и всички известни до момента сведения.

 

През 1855 г. Хенри Грей обмисля да създаде учебник по анатомия, който да бъде в помощ на студентите по медицина и младите лекари. Така той се свързва с колегата си Хенри Вандайк Картър. Те стигат до консенсус – Грей да напише текста, а Картър да нарисува илюстрациите на органите и системи. Те започват усърдна работа като използват непотърсените трупове в приюти за бедни и моргите. Така през 1858 г. творението е публикувано със заглавие: „Анатомия: описание и хирургия“ и моментално става един от най-търсените и предпочитани учебници.