Броят на костите на възрастните се различава от този на бебета. Бебетата имат над 300 кости, а възрастните 206. Костите на бебетата са по-малки и повече, а с течение на годините костите се обединяват и образуват една по-голяма кост.

 

Костите на черепа са сред многото кости в тялото, които се сливат след раждането, достигайки до 206 на брой. Основната причина черепът да не се формира напълно по време на развитието на плода е, че е необходима известна гъвкавост на черепните кости, за да може главата на бебето да премине през родилния канал.


 

Скелетът на възрастните включва 206 кости. 80 от тях се намират в аксиалния скелет, а 126 в апендикуларния скелет. В горните и долните крайници се намират 106 от 126 апендикулярни кости. Над 80% от костите на апендикуларния скелет се намират в ръцете – 27, а в стъпалата – 26 на брой. Всяка ръка и всеки крак се състои от 5 къси кости, наречени метакарпали на ръцете и метатарзали на стъпалата, които се свързват с 14-те фаланга, съставляващи пръстите на ръцете и краката.

 

Аксиалният скелет включва костите на главата, шията, гърдите и гърба. Черепът съдържа 28 кости. Гръбначният стълб пък се състои от 26 кости, 24 от които са прешлени – 7 шийни, 12 гръдни и 5 лумбални. Останалите 2 кости са опашната кост и сакрумът.

 

Костите са основният компонент на скелетната система, която включва също хрущяли, връзки, сухожилия и стави. Костите могат да се класифицират и в други 4 категории. Късите са първият вид. Те помагат за укрепването на скелета. Дългите кости се намират в крайниците. Плоските защитават органите и служат за закрепване на мускулите. Четвъртият вид кости са неправилните. 

 

Как да се поддържат здрави костите? Необходимо е да се получава достатъчно калций. Той е минерал, който помага за втърдяването на костите и ги прави силни. Важно е да се хапват повече храни, богати на него. Това са млечните продукти, тъмнозелените зеленчуци и някои ядки. Костите се укрепват и чрез редовен спорт.