Възпаление на сърцето може да доведе до сърдечна недостатъчност. Вината стои в белтъчина, която се произвежда от клетките в сърцето и има зловреден ефект.


Сърдечната недостатъчност е състояние на сърцето, при което то не може да изтласква необходимото количество кръв за организма. Този недостиг на кръв означава, че органите не могат да получат необходимите за тях кислород и хранителни вещества, които се пренасят чрез кръвообращението. Характерен за сърдечната недостатъчност симптом е задух, като други симптоми могат да са изтощение, подуване в крайницитите, упорита кашлица и хрипове. 


За сърдечна недостатъчност може да има множество причини, като придружаващи сърдечни заболявания, които стесняват артериите в сърцето и причиняват високо кръвно налягане. Коронарната болест на сърцето е често срещана причина за сърдечна недостатъчност, защото при нея артериите, които служат за пренасяне на кръв към сърцето са значително стеснени или запушени от мастни клетки. Високото кръвно налягане, или хипертонията, може да натовари значително сърцето и да наруши функцията му. Хипертонията започва от 140/90 нагоре. Първото число при измерване на кръвно означава систолично налягане - налягането в сърдечните артерии, когато органът се свива. Второто число от измерването показва диастоличното налягане – налягането между ударите на сърцето.


Но учените са открили друга причина за сърдечна недостатъчност – възпалението. Обичайно процесът на възпаление е защитен, в отговор на вредни патогени и клетки в тялото, които имат нарушена функция. Отговорът на имунната система представлява изпращането на сбор от имунни клетки към частта на тялото, където то намира проблем, за да могат да премахнат вредните клетки. Възпалението често може да се окаже индикатор за инфекция, но когато се оказва, че не е, то вреди на сърдечната функция. Учените от болница „Сейнт Майкъл“ в Торонто, Канада, може да са открили обяснение за този феномен.


Когато в тялото има възпаление, клетките в сърцето произвеждат определен белтък, наречен ISG15. Проблемът, възлизащ от ISG15, се дължи на факта, че протеинът се слепва за други протеини в клетките на сърдечният мускул, спирайки тяхната работа.


Тази нова причина за сърдечна недостатъчност е откритие в обществото на медицинската наука, което ще отвори нова ниша в изследването на сърдечната недостатъчност, включително предотвратяването и лечението ѝ. Д-р Андрю Адвани, главен автор на проучването и ендокринолог в „Сейнт Майкъл“ вярва, че нататъшното проучване върху тази тема трябва да включва разработване на начини ISG15 да бъде спрян от слепването с други протеини. Д-р Адвани вярва, и че това откритие ще даде на практикуващите специалисти още един показател, който могат да следят при пациенти с цел определяне на риск от сърдечна недостатъчност.


Научният труд бе представен в Journal of Clinical Investigation.

 

Референции:
Advani, A> (2023, May 1) Pressure overload induces ISG15 to facilitate adverse ventricular remodeling and promote heart failure. Retrieved 2023, May 4 from https://www.jci.org/articles/view/161453