Хора в миналото са използвали метаболита кордицепин от хималайската гъба Cordyceps sinensis в билкови лечения за рак, стареене и възпаление в продължение на хилядолетия.

 

През последните 71 години, можество проучвания откриват възможно положително влияние на кордицепина върху различни здравословни състояния като рак, сърдечносъдови нарушения, възпаления, проблеми с психичното здраве, проблеми с мозъчната функция, метаболитни нарушения, болка и различни дихателни състояния.


 

Този метаболит обаче бързо се разгражда в кръвния поток. Това означава, че много малко количество достига таргетираната зона.

 

Разработването на по-стабилен кордицепин би могло да подпомогне разработката на нови терапевтични средства за лечение на рак и други заболявания.

 

Ново проучване е проведено от изследователи от Оксфордския университет в Обединеното кралство и биофармацевтичната компания NuCana, която се занимава с противоруморни лекарствени вещества

 

Заедно те разработиха по-стабилен кордицептин и го нарекоха NUC-7738. Веществото премина фаза 1 на клинично проучване.

 

От клетъчни изследвания се разбира, че NUC-7738 достига по-бързо до туморните клетки и генерира повече анти-туморни метаболити в сравнение с нормалния кордицептин.

 

Проучването е публикувано в сп. Clinical Cancer Research.

 

При разработката на NUC-7738, учените използват ProTide технология.

 

Технологията ProTide работи чрез свързване на малки молекули към предварително активирани съединения, за да им помогне да достигнат таргетните клетки. След като достигнат целта си, тези малки молекули се разпадат, оставяйки предварително активираните съединения да извършат своето действие.

 

Учени са използвали този подход при разработката на вече одобрените от Агенцията по храните и лекарствата антивирусни лекарства - за вирусни инфекции, включително хепатит С, Ебола и COVID-19. Такива са Remdesivir и Sofosbuvir.

 

Въвеждането на медикамент като NUC-7738 може много да спомогне за развитието на лечение на различни ракови заболявания.

 

NUC-7738 влияе много добре върху тератокарциномни клетки, което е форма на рак на тестисите. Тези клетки са над 40 пъти по-чувствителни към преработения метаболит, отколкото към пряко набавения кордицепцин.

 

Изследователите отбелязват признаци на антитуморна активност и продължителна стабилизация на заболяването, особено сред тези с имунотерапевтично устойчив меланом. Дозата на лекарственото вещество също се толерира добре.

 

Предстои по-сериозно задълбочаване по темата отстрана на изследователите, но наблюдаваните до момента резултати са обещаващи.

 

Източници:

https://clincancerres.aacrjournals.org/content/early/2021/09/08/1078-0432.CCR-21-1652