Диабетът може да бъде контролиран чрез подходяща терапия и спазване на хранителен режим и здравословен начин на живот, но все още няма налично основно лечение за заболяването. Някои учени смятат, че трансформирането на стволови клетки в клетки, секретиращи инсулин, може да предостави надежда за откриването на лечение за диабет.

 

Диабетът засега е нелечимо заболяване, от което страдат множество хора в световен мащаб. При диабет тип 2, който е най-често срещаният тип диабет, организмът или не произвежда достатъчно инсулин, или не реагира правилно на него (клетките на тялото стават резистентни към него). Въпреки че панкреасът (органът, който произвежда инсулин) може първоначално да създаде повече от този хормон, за да компенсира неговия дефицит, с течение на времето той не успява да се справи с тази задача.


 

В крайна сметка нивата на кръвната захар се повишават и вече не е възможно тялото да ги поддържа в нормални, здравословни граници. Повишената кръвна захар може да доведе до редица потенциално сериозни здравословни проблеми.

 

Ново проучване на учени от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, което е публикувано в списанието Stem Cell Reports, описва работата върху разработването на бъдещо лечение за диабет.

 

В предишни проучвания учените успешно са успели да трансформират стволови клетки в клетки, произвеждащи инсулин, наречени бета клетки. Въпреки това, тогава те са се сблъскали с проблеми по време на по-ранните опити, главно защото е било трудно да бъде регулирано колко инсулин да произвеждат новите бета клетки. В някои случаи клетките са произвеждали твърде много инсулин, докато в други не са произвеждали достатъчно. Нито една от тези ситуации не е идеална за контролиране на диабет при хора. В по-новото проучване обаче новоразработените бета клетки са били много по-надеждни.

 

Чрез промяна на начина, по който са разработили клетките, екипът зад новото изследване е произвел бета клетки, които реагират по-добре на нивата на глюкоза в кръвта. Научните изследователи открили, че когато са трансплантирали новите клетки в мишки, чиито бета клетки не са могли да произвеждат инсулин, новите клетки са започнали да секретират хормона в рамките на няколко дни. Освен това тези нови клетки са помогнали за контролирането на кръвната захар на животните в продължение на месеци. Новите клетки, произвеждащи инсулин са реагирали по-бързо и по подходящ начин на нивата на глюкоза в кръвта. Клетките са се държали много повече като бета клетки при хора, които нямат диабет.

 

Тъй като случаите на диабет продължават да нарастват, не е чудно, че учените продължават да работят с надеждата да намерят ново лечение за това състояние. Въпреки че е необходимо да бъде извървян дълъг път, за да бъде достигнато до решение на проблема с диабета, лечението, основано на стволови клетки може да бъде значителен тласък за постигането на целта.

 

Референции:
1. Stem Cell Reports. Acquisition of Dynamic Function in Human Stem Cell-Derived β Cells
2. American Diabetes Association. Statistics About Diabetes
3. Medical News Today. What are stem cells, and what do they do?