Ендометриозата е заболяване, което се наблюдава при все по-голяма част от жените в световен мащаб. Състоянието се характеризира с болка в таза, крампи по време на менструация и нарушена плодовитост. Ендометриозата се развива когато ендометриалната тъкан - тази, която покрива вътрешната повърхност на матката, се разпространи извън нея и засегне други органи. Това разрастване може да бъде свързано с подушаве и кървене, които водят до болка и други симптоми.

 

Ендометриозата зависи от естрогена - женския полов хормон, който регулира процесите в женската полова система. Освен това, този хормон действа върху други органи: сърце, кръвоносни съдове, кости, гърди, кожа, коса, лигавици, мускулите на таза и мозъка. Ендометриозата зависи от естрогена и процесите на възпаление. Това е поставило фокуса върху употребата на противовъзпалителни средства и такива, които блокират действието на естрогена. Наличните терапевтични средства срещу ендометриоза имат ниска ефективност, често водят до рецидиви и са свързани с множество странични ефекти в други тъкани, върху които действа женския полов хормон.


 

След като е било установено, че ендометриозата е естроген-зависимо заболяване, алфа и бета естгогеновите рецептори имат значение за потенциране на действието на този хормон върху клетките. Това има важно значение за прогресията и развитието на заболяването. Предишни проучвания са показали, че бета естрогеновите рецептори значително допринасят за прогресия на ендометриозата. Това подчертава възможността за селективно потискане на тяхното действие, с цел лечение на заболяването, без страничните ефекти на наличните хормонални терапевтични подходи, които са насочени към алфа естрогеновите рецептори.

 

В лабораторни условия учените са анализирали потенциалния ефект на различни натурални средства за лечение на еднометриозата като нехормонални терапевтични подходи. Установено е, че олеуропеин - натурална съставка, която се съдържа в маслиновите листа, селективно инхибира бета естрогеновите рецептори, но не и алфа естрогеновите рецептори. Това води до потискане на растежа на ендометриозните лезии при лабораторни модели. В допълнение, олеуропеинът е средство, което не е нито токсично за черния дроб, нито влияе на плодовитостта. При лабораторни модели с ендометриоза се наблюдава повишена възможност за зачеване. Това естествено средство е по-достъпво от хормоналната терапия и е значително по-безопасно.

 

Референции:

https://doi.org/10.1186/s12929-022-00883-2