Автоимунно заболяване ли е атеросклерозата? Този въпрос изследват от Университета в Лайден. Множествената склероза, ревматизмът и диабет тип I възникват, защото имунната система атакува тялото. Затова и страдащите от тези заболявания пациенти бива третирани с имуносупресивна терапия. 

 

Инхибирането на възпалителните клетки може да бъде ефективно и при сърдечносъдовите заболявания, като рискът от инфаркт и инсулт бива значително редуциран, потвърждават специалисти. Отнася ли се това и за лечението на атеросклероза?


 

Заболяването е основната патология на остри сърдечносъдови събития, като миокарден инфаркт и инсулт. Характеризира се с натрупване на липиди и последващо възпаление на средните и големите артерии. Тъй като частиците на липопротеините с ниска плътност (LDL) са “водещите колела” на атеросклерозата, сърдечносъдовите заболявания се третират предимно като разстройство, задвижвано от липиди, с фокус върху лечение, което понижава нивата на LDL холестерола. 

 

Въпреки това, възпалението е именно това, което “играе критична роля” растежа на атеросклеротичните лезии. Следователно изясняването на доминиращите възпалителни пътища, които “задвижват” атеросклерозата, може да позволи да се идентифицират нови лекарства, които да не зависят от понижаването на холестерола.

 

Затова са анализирани възпалителните клетки в кръвта и артериалната калцираща тъкан на пациенти, подложени на операция на каротидната артерия. Един вид имунна клетка се откроява: така наречената помощна Т-клетка, която “играе централна роля” в развитието на автоимунни заболявания.

 

Тази клетка, наподобяваща помощните Т-клетки при пациенти с псориатичен артрит, е забележително активна в тъкан, засегната от артериална калцификация. Това създава изследователската хипотеза, че същите клетки предизвикващи автоимунното заболяване предизвикват и сърдечносъдовото. 

 

Отдавна е известно, че помощните Т-клетки пречат на лечението на автоимунни заболявания. Затова за ревматоиден артрит и диабет тип I вече се разработват няколко терапии, които да елиминират вредните Т-клетки. Същите клетки участват в развитието на атеросклероза, затова според учените разработването на такава терапия за сърдечносъдови заболявания също възможно.

 

Предстои проучване върху това кой протеин атакува помощните Т-клетки. Само тогава може да се разработи лечение, което да изключва Т-клетките, оставяйки останалата част от имунната система незасегната.

 

Референции:

Marie A. C. Depuydt. Single-cell T cell receptor sequencing of paired human atherosclerotic plaques and blood reveals autoimmune-like features of expanded effector T cells. Nature Cardiovascular Research - https://www.nature.com/articles/s44161-022-00208-4