Междуребрените мускули са група мускули, които са позиционирани между ребрата, поддържат ребрата здраво свързани едно с друго и движат гръдната стена. Междуребрените мускули са разделени в три слоя и участват в процеса на дишането. Отвън навътре трите слоя са съответно: външни междуребрени мускули, вътрешни междуребрени мускули и дълбоки междуребрени мускули. 
 
Външните междуребрени мускули са отговорни за спокойното и учестеното вдишване. Те повдигат ребрата и увеличават гръдната кухина, като по този начин позволяват да белите дробове да поемат въздух. Тези мускули свързват съседните ребра от 1-во до 12-то от двете страни на тялото. Всеки от мускулите започва от долната част на съответното ребро и завършва на горната част на реброто под него, като отвън те са покрити с мускулна фасция.
 
Вътрешните междуребрени мускули са отговорни за умишленото бързо издишване. Те придърпват ребрата навътре, като по този начин намаляват пространството в гръдния кош. Тези мускули също обхващат и 12-те ребра от всяка от страните на гръдния кош, като започват от горната част на реброто и завършват на долната част на реброто над него.
 
Третият вид мускули между ребрата са дълбоките междуребрени мускули. Както показва името им, те са най-дълбоко в тялото от всички междуребрени мускули и реално се вмъкват зад ребрените бразди.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Фиброзното пространство между дълбоките и вътрешните междуребрени мускули от една страна и долния ръб на горното ребро, от друга, формира междуребрен тунел. През този тунел преминават междуребрени артерии, вени и нерви. 
 
Работата на всички тези мускули е да подпомагат механизма на дишането. Контракциите на външните междуребрени мускули причинява повдигането на ребрата и това са мускули на вдишването. Стягането на вътрешните и дълбоките междуребрени мускули, от друга страна, придърпва ребрата надолу и следва рязко издишване.