Освен кръвта, в тялото ни, в непрекъснато движение е и лимфата. Лимфата е бледожълта и прозрачна течност, която води своето начало от междуклетъчното пространство. Там, част от тъканната течност прониква в тънки капиляри, наречени лимфни капиляри, и започва своето движение, като постепенно се влива в по-широките и големи лимфни съдове и накрая се влива във венозната кръв. Освен течната съставка на тъканната течност, лимфата съдържа и специфични елементи – наречени лимфоцити, чиято изключително важна функция е участието им в имунната защита на организма.
 
Кръвната плазма, тъканната течност и лимфата образуват вътрешната течна среда на организма, като тези три компонента са в непрекъсната връзка помежду си и преминават една в друга. Това се доказва от сходния им химичен състав, който е и изключително близък до този на морската вода. Това е една от причините за твърдението, че животът на земята се е зародил именно в моретата и океаните и че всеки от нас носи част от морето в себе си.

 

Но къде точно „крием“ това море? Вътрешната течна среда се намира както в самите клетки – вътреклетъчна течност, така и извън клетките – извънклетъчна течност. Течността вътре в клетките е около 40% от телесната ни маса, докато тази извън клетките е около 20% и интересен е фактът, че от момента на раждането си, организмът ни непрекъснато и постепенно се обезводнява. Това всъщност е първият признак за стареенето ни.

NEWS_MORE_BOX

 


 
Няма как да кажем, че приемането на голямо количество течности ще спре стареенето и ще ви запази вечно млади. Единствено можем да твърдим, че приемът на много течности, особено през лятото, ще спомогне за поддържането на постоянството на вътрешната течна среда и по-точно на нейния обем, състав, температура и т.н. Това постоянство – наречено хомеостаза, ще осигури нормалното и правилно протичане на жизнените процеси в клетките и ще ви помага да бъдете здрави.