Ново проучване на Катедрата по фармацевтични науки към Университета в Сямън в колаборация с Медицинския университет на Сан Диего открива механизмите, които свързват наднорменото тегло с кожните инфекции и предлага лечение, което скоро ще бъде изпитано във фаза 2 на клинично проучване.

 

Листа на заболяванията, чиито риск се увеличава от наднорменото тегло е изключително голям. Освен по-висока опасност, обезитетът усложнява и самото заболяване. Такива болести са раковите заболявания, сърдечносъдовите заболявания, диабетът и т.н.


 

Основната цел на проучването е откриване на връзката между болестите и кожния микробиом – бактериите, които по принцип живеят по кожата ни и как би могла да се подобри кожната защита. Изследван е и ефектът на наднорменото телесно тегло върху кожната бариера.

 

Знае се, че наднорменото тегло увеличава риска от кожни инфекции, но механизмът все още не е разяснен.

 

Учените споделят, че са направили откритие, което показва, че при лабораторни модели, хранени с по-мазна храна и развили обезитет, загубват възможността си за борба с кожните патогени, вследствие на нарастване на адипоцитите.

 

Адипоцитите са клетки, намиращи се в кожата. Основната им функция е съхранението на липиди, но произвеждат и редица вещества, важни за организма.

 

Проучването показва, че увеличаването на броя адипоцити води до увеличаане на количеството отделен TGFβ, важен за сигнализацията между клетките.

 

Това води до намаляване на броя на прогениторните адипоцитни клетки, синтезиращи антимикробния пептид Кателицидин. Това оставя кожата отворена към инфекции дори от най-често срещаните патогени, например Staphylococcus Aureus.

 

Опит е направен и при модели с нормално телосложение. При тях микробиомът на кожата е непроменен. Количеството на мастните клетки е нормално и не се наблюдава промяна в защитните функции на мастните клетки.

 

Следващата задача на екипа е откриване на добро лечение и превенция.

 

Учените споделят, че очевидно нездравословното хранене, липсата на контрол върху метаболитните заболявания и неправилния начин на живот вредят и на кожната защита. Те допълват, че най-добрата превенция е добрата форма на организма, поддържана със спорт и правилно хранене.

 

При пациентите с наднормено тегло, при които е наличен атопичен дерматит, учените изследват влиянието на вещества блокиращи влиянието на отделения TGFβ. Въпреки това, промяната на вредните навици и въвеждането на спорт и правилно хранене, със сигурност ще подобри състоянието и в тези случаи.

 

Изследвана алтернатива на терапията е имплантация на стволови клетки, които да дадат начало на здрав род адипоцити, произвеждащи антимикробния пептид.

 

Проучването е публикувано в Science Translational Medicine.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2021-02-obesity-infection-link-treatment-healthy.html

https://stm.sciencemag.org/content/13/577/eabb5280