Женската полова система най-общо може да бъде разделена на външни и вътрешни полови органи. Към външните се причисляват големите и малки срамни устни, лонното възвишение, клиторът, влагалищното предверие с влагалищни луковици и големите предверни жлези.


Заедно с влагалището външните полови органи представляват копулативния орган при жените – от гледна точка на функционално значение.


Големите срамни устни – labia majora pudendi са представени от две успоредно разположени възвишения. От външна страна те са покрити с кожа. От страничната си част кожата е богата на косми, потни и мастни жлези, а от вътрешната страна е без косми, много нежна и розова на цвят.В предните си краища двете големи срамни устни формират кожни гънка помежду си, а със задните си краища образуват друга кожна гънка, разполагаща се на около 2,5-3см от ануса. Във вътрешността си големите срамни устни са изпълнени с мастна тъкан, която се разделя на малки делчета от съединително-тъканни повлекла.


Малките срамни устни се намират навътре от големите и представляват кожни гънки, подобни на лигавица. За разлика от големите срамни устни в тях липсва мастна тъкан. В предните си краища завършват с по две крачета – по едно вътрешно и външно. При тяхното обединяване се формира съответно юздичката и препуциума на клитора.


Клиторът отговаря по своето устройство на мъжкия полов член при мъжете – пенис.  По-конкретно може да се каже, че съответства на кавернозните тела на пениса, които при възбуди се пълнят с кръв и имат отношение към твърдостта на пениса.


NEWS_MORE_BOX


Клиторът се прикрепва към предната коремна стена и лонното съчление посредством лигаменти. Главичката на клитора, заедно с малките срамни устни представляват ерогенна зона и са богато снабдени със сетивни нервни окончания.


Влагалищното предверие – vestibulum vaginae се разполага между малките срамни устни. В неговото дъно се намира отвърстието на влагалището, в което се разполага девствената ципа – химен. Пред него се разполага външното отвърстие на пикочния канал.