Притеснително популярно е мнението, че носенето на очила допълнително влошава здравето на зрителните органи. Според защитниците на тази теория, мускулите контролиращи очните лещи закърняват, понижената им активност ги отслабва допълнително, което води до необходимост от нови и нови очила с все по-голям диоптър.
 
Идеята, че очилата влошават здравето на очите е заблуда, един от популярните митове на съвременното общество. Популярността му идва от факта, че мнозина не са запознати с това как работят очилата.
 
Повечето зрителни проблеми настъпват, когато очната ябълка е или скъсена или удължена, което води до пречупването на светлина от роговицата и очната леща пред или зад ретината, което води до размазан, мъглив образ. Когато очната ябълка е твърде дълга и светлината се фокусира пред ретината, се говори за късогледство (миопия) – на близо се вижда добре, в далечина, обаче, всичко е мъгляво. Ако тя е твърде дълга и води до фокус на светлината зад ретината, настъпва обратния случай – далекогледство.
 
Някои от очните мускули могат да огъват очната леща с цел по-добър фокус на светлината и по-ясно зрение, но имат своите ограничения. В случаите на късогледство или далекогледство те не са достатъчно ефективни за да фокусират светлината, но проблема не се корени в тях, а във формата на очната ябълка. Ако мускулите бяха основния виновник, зрението би могло да се коригира с упражнения, но това е, уви, невъзможно.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Очилата имат основна функция – коригират несъвършенствата на зрението, вършейки работата на очна ябълка с нормална форма: позволяват светлината да се фокусира точно върху ретината за ясен образ. Те не само не нетоварват очните мускули, но дори премахват ненужния стрес върху тях, породен от непрекъсната промяна на фокуса за адаптиране на зрението.
 
Необходимостта от нови очила, често с по-голям диоптър, се обуславя от факта, че с възрастта очните лещи стават по-твърди и непластични, което прави фокусирането по-бавно и тромаво. Без очилата с правилен диоптър както късогледството, така и далекогледството се влошават много по-бързо, особено при деца и подрастващи - техните очи се развиват до 13-тата година.
 
За допълнителна информация, прегледайте следното видео: