Ролята на бактериите за нивата на чревното здраве стана сериозно обсъждана тема от различни изследователи и съответно често проучвано звено. Но ново изследване, водено от учени от Университета в Юта, задълбочава откритията, свързани с гъбичките, които обитават червата и тяхната роля за здравето ни, както и предразположеността към някои заболявания.


Гъбичните причинители могат да бъдат рисков фактор за прояви на различни чревни състояния, но някои класове дори имат отношение към развитие на възпалителни заболявания, според публикация в Nature от 14 юли. Експерименти с животински модели показват, че обикновено имунната система поддържа контрол върху гъбичките и бактериите по чревната стена, но дисбаланс някои заболявания са с висока склонност да се прояват.


Според д-р Джун Раунд, старши автор на изследването, гъбичните причинители са твърде много видове, за да бъдат така добре проучени като бактериите. Но задълбочаване на изследванията върху тях може да добавя важни липсващи части от „пъзела“, който би обяснил различни прояви, свързани с чревното здраве.Според изследователите дори разработване на специфични ваксини би довело до ограничаване на различни стомашно-чревни заболявания чрез засилване на естествения имунен отговор.


Д-р Раунд започва работа върху гъбичните причинители след като установява, че при болестта като Крон и раздразнено черво се открива повишено ниво на антитела.


Работейки с различни проби от пациенти и провеждайки тестове при животински модели, се установява, че дрождите Candida albicans - един от основните видове гъбички, които се намират в човешките черва - предизвикват най-силен имунен отговор.


Данните показват, че заразяване с гъбички от род Candida с инвазивни форми могат да причиняват чревни увреждания, които приличат на синдром на раздразнените черва.


Към момента изследователите са насочили усилията си към ваксини, които да редуцират проявите на синдром на раздразненото черво, като се използва взаимодействието с коменсални микроби и имунната система гостоприемник.


Обикновено работата на имунната система се състои в това да изчисти инфекциозните причинители, като на първо място се насочва към най-силно инвазивните организми. В този случай гъбичките се „възползват“ от взаимодействието им с антителата, а имунната реакция води до преобразуване на инвазивното състояние към неинвазивно, което подобрява чревния отговор към евентуална инфекция.


С други думи, имунната система ограничава Candida до най-малко патогенната ѝ форма, споделя д-р Кайла Ост, докторант в лабораторията на главния автор на проучването д-р Раунд. Това ни показва, че комуникацията между гостоприемник и обитаващите го микроорганизми може да бъде приятелска, за разлика от антагонистичната, за да се възползват и двете страни.


Източници:
Fungi that live in the gut influence health and disease (medicalxpress.com)
Adaptive immunity induces mutualism between commensal eukaryotes | Nature (2021)