Още от наименованието на органа проличава и основната му функция – влагане, депониране на семенната течност след еякулация, след което сперматозоидите, със своите активни движения, достигат до маточната кухина и маточните тръби.


Влагалището се разполага между матката и външните полови органи, като дължината му показва известни индивидуални различия. Средната дължина е около 8-10 см, но се характеризира със значителна разтегливост, както на дължина – така и на ширина.


Просветът на влагалището има формата на цепка, тъй като двете му стени (предна и задна) се допират плътно и по този начин осигуряват защита срещу замърсяване от външната среда.Между маточната шийка и влагалищните стени се загражда свода на вагината. Поради характерното залавяне на влагалището към маточната шийка задната част на влагалищния свод се разполага по-дълбоко, образувайки се пространство, където се осъществява депонирането на семенната течност. Маточната шийка е насочена към този свод и съответно се потапя в спермата, за да осигури придвижване на сперматозоидите към маточната кухина.


Долната част на влагалището се стеснява, като при девствени момичета отворът е частично покрит с гънка на лигавицата – химен. В редки случаи е възможно тази ципа да затваря изцяло отвора на влагалището.


NEWS_MORE_BOX


След първото раждане хименът се разкъсва изцяло и от него остават къси влакна около отвора на влагалището.


Стената на влагалището е изградена от три слоя:

 

  • Лигавица – състои се от многослоен плосък епител, съдържащ голямо количество гликоген. Узряването на този епител става под влиянието на естрогените през пубертета. рН на влагалището е 4,5 - кисела среда. 
  • Мускулен слой – от два подслоя – надлъжен и циркулярен. В долната си част влагалището може волево да осъществява свиване и разпускане.
  • Най-външният – спонгиозен слой е съставен от плътна съединителна тъкан, в която се съдържат кръвоносни, лимфни съдове и нерви.


В стената на влагалището се разполага добре развита система от лимфни съдове. Инервацията се осъществява от plexus uterovaginalis, както и от гръбначно-мозъчни нерви, излизащи от областта на сакрума.