Витамините са органични съединения, чийто прием в малки количества е необходим за оптималното функциониране на човешкото тяло.
 
В тялото, витамините играят разнообразни роли на строители, защитници и поправчици. Те имат първични и вторични ефекти при изграждането на мускулни и костни тъкани, за извличане и метаболизиране на полезните съединения от погълнатата храна, за отделянето на енергия и за зарастването на рани.
 
Повечето видове бактерии, гъби и растения могат да произвеждат всички витамини, от които имат нужда. Човешкото тяло обаче не е способно да синтезира някои витамини, което води до нуждата от техния прием с храната.
 
В зависимост от формата в която се приемат витамините, те се разделят на водноразтворими и мастноразтворими. Това разделение определя начина, по който витамините се транспортират, съхраняват или отделят от тялото.
 
Водноразтворими са витамин С и целия комплекс от 8 витални (жизнено важни) амина, познати с общото название витамин В. Те съществуват разтворени в свежите воднисти и сочни части на много плодове и други растителни храни. Това означава, че преминаването им през тялото е относително лесно. След поглъщане на храните, те биват подложени на храносмилателни процеси, при които отделените от храната витамини навлизат директно в кръвта. Понеже кръвната плазма е съставена основно от вода, водноразтворимите витамини се транспортират лесно и свободно из цялото тяло.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Мастно разтворимите витамини се разграждат в мазнинните тъкани. Те се набавят чрез млечни продукти, растителни масла и животински мазнини и имат значително по-сложни отношения с кръвта.
 
След като храната бъде разградена в стомаха и започне своето придвижване през чревната система, там смляната маса се смесва с киселинните жлъчни сокове, отделени от черния дроб. Жлъчните сокове разграждат наличните мазнини и позволяват на получените продукти да преминат през чревните стени към кръвта. Поради различната природа на химичната си структура, мастноразтворимите витамини не могат да се транспортират ефективно само с помощта на кръвта – необходимо е да се свържат със специфични транспортни протеини, които да осигурят придвижването им.
 
Тази основна разлика между водо- и мастноразтворимите витамини определя не само как попадат в кръвта, но и как се съхраняват и изхвърлят от организма, което ще бъде описано в продължението на текста.