Витамин К е един от четирите мастноразтворими витамини, заедно с А,D и Е. Това означава, че организмът може да склaдира част от него и че се усвоява най-добре, когато консумираме съдържащите го храни, успоредно с повечко мазнини.

 

Добрата мастна разтворимост на витамин К оабче означава още едно нещо. Той трудно се изнася с урината и с приема му не бива да се прекалава, за да не се стигне до токсично натрупване на високи дози в организма.


 

Изяснени са 3 важни физиологични роли на витамин К:

  • Има ключово значение за съсирването на кръвта;
  • Регулира нивата на калций в кръвта;
  • Поддържа нормалната минерализация на костите;

 

Това означава, че витамин К е важен за нормалното функциониране на поне 2 системи на организма – сърдечно-съдовата и опорно-двигателната. Балансът на този витамин очевидно е от ключово значение и всеки траен дефицит на витамин К може да е опасен.

 

Поддържането на нивата на витамин К в организма зависи основно от набавянето му с храната и от нормалните функции на чревния тракт, където той се усвоява. Освен това част от полезните бактерии в чревната флора могат да синтезират витамин К и да го провеждат към кръвообращението.

 

Сред храните, богати на витамин К, се открояват зелените листни зеленчуци (зеле, пресен лук, спанак), броколито, краставиците, карфиолът, пилешкия черен дроб, яйцата, ягодите. Този списък показва, че пресни храни, богати на витамин К, може да се набавят целогодишно за превенция на дефицита му. Важно е да се отбележи, че установяването на недостиг на витамин К може да се дължи както на недостатъчне прием с храната, така и на проблеми с чревната флора, затрудняващи естественото му производство в червата.

 

Конкретните ползи от биоактивното действие на витамин К се изразяват в:

 

NEWS_MORE_BOX

 

Подкрепа за сърцето
Витамин К преофилактира калцифицирането на съдовите стени и намалява риска от акумулиране на плака по вътрешните им стени. Освен това предпазва от възпаление на ендотела – вътрешния слой на кръвоносните съдове – с което редуцира риска от формиране на тромби.

 

Защита от кръвоизливи
Позитивният ефект върху съсирването на кръвта превръща витамин К в гарант срещу обилни кръвотечения, вътрешни и външни кръвоизливи.

 

Облекчаване на менструални оплаквания
Витамин К повлиява и секрецията на някои хормони. Този му ефект е особено полезен при жените за облекчаване симптомите на предменструален синдром, болезнена менструация и др.

 

Предпазване на мозъка
Витамин К има мощно антиоксидантно действие и предпазва мозъка от свободните радикали. Освен това има данни и за това, че витаминът оказва и директна подкрепа върху мозъчните функции.

 

Всички тези позитивни физиологични ефекти обясняват защо дефицитът на витамин К е опасно състояние, което не бива да се допуска. Същото обаче важи и за свръхприема му, криещ риск от натрупване в организма и увреждане на различни органи. Затова набавянето на витамин К с храната в повечето случаи е достатъчно и допълнителният му прием като добавка трябва да се консултира с лекар.