Вернер Теодор Ото Форсман е немски лекар, кардиолог, роден в Берлин. Баща му е известен адвокат. Той е един от великите лекари на 20-и век, допринесъл много за развитието на кардиологията. Както началното си, така и медицинското си образование той завършва в Берлин. Учи точно след края на първата световна война.

 

Икономическата обстановка била такава, че се принудил да работи като служител в банка, за да се издържа. Въпреки всички трудности той завършва медицинското си образование през 1928 г. На следващата година започва стаж в университетската болница. Оттам получава препоръка и започва работа в малко градче, близо до Берлин.


 

Негово основно постижение е прекарване на катетър в кубиталната вена и достигане на сърцето през кръвоносния съд. Днес тази процедура се използва в множество операции, както и за поставяне на медикаменти директно в предсърдието. Много странно е, че този огромен успех остава незабелязан цели 20 години!

 

Когато започва първата си работа в малкото градче до Берлин, Форсман, прави откритието, че тънките катетри, използвани за урина при хоспитализираните пациенти, могат да достигнат до сърцето през някои кръвоносни съдове.

 

В началото младият лекар се опитва да получи разрешение от директора на болницата да извърши операцията върху себе си в лабораторни условия. Управителят на болницата се обявява категорично против подобна манипулация. Към този момент клиниката нямала разрешение за провеждане на подобни експерименти.

 

И въпреки категоричния отказ, младият Вернер решава да извърши интервенцията върху себе си. Той успява да убеди една от медицинските сестри да му асистира. Неговият експеримент е успешен и въпреки това, постъпката му е осъдена като неморална и безотговорна. След проведения експеримент Форсман е преместен в друга клиника като хирург и там получава правото да продължи с опитите си. Тук той повтаря опита върху себе си като успешно въвежда медикамент в предсърдието си.

 

Веренер Форсман има 6 деца, две от които също са лекари и стават новатори в областта на медицината. По ирония на съдбата той умира от сърдечен удар през 1979 г. в градчето Шопфхайм, намиращо се в Шварцвалд. Той остава новатор в областта на кардиологията на 20-и век.