Прилагането на светлинно лечение има съществен потенциал във възстановяването на външния слой на окото, казват учени от университета в Отава. Тяхното научно изследване е използвало специален биоматериал, който се активира от синята светлина и работи за възстановяване на увредения слой на окото.

 

Лечението на различни заболявания чрез използването на специална светлина съществува от началото на XX век. Този вид терапия се използва за лечение на афективни разстройства и на някои кожни състояния. Използването на изкуствена светлина за имитация на естествената слънчева светлина може да бъде полезна при наличие на сезонните афективни разстройства – набавянето на изгубената слънчева светлина при пациентите се оказва силен антидепресант, като научни изследвания и статистики сочат, че светлинната терапия може да се използва и за третиране на хронична депресия. Имитацията на слънцето също така може да бъде полезна и при проблеми със съня, помагайки за въстановяването на изгубения циркаден ритъм.Освен за проблеми със съня и афективни разстройства, светлинната терапия се използва и за лечение на кожни състояния – при такива случаи се използват ултравиолетови лъчи, които могат да третират състояния като акне и атопичен дерматит.


Светлината има набор от приложения в медицината. Но сега учените са открили още един начин да впрегнат светлината – по-конкретно, за възстановяване на очите. Технологията, която са разработили, използва светлината по различен начин и постига значителен резултат във възстановяването на роговицата. Роговицата е най-външният слой на окото и тя насочва светлинните лъчи навътре, помагайки за постигането на ясно зрение. Увреждането на роговицата, било то чрез физическо нараняване или инфекция, може да има сериозен ефект върху цялостното зрение.


Технологията, която са използвали учените от Отава за лечение на увредената роговица, включва употребата на светлина по различен начин – тя активира специален гел, вложен в роговицата, който започва да лекува уврежданията. Специалният гел се активира от нискоенергийна синя светлина и се трансформира в материал, който роговицата използва, за да възстанови липсващите си части. Изграден от пептиди и естествени полимери, този гел има подобни свойства на роговицата и възстановява увреденото зрение.

 

Този вид нова терапия се разработва от години от учените в Отава. Те целят разработването на много нови биоматериали, които да се използват за множество състояния – освен лечението на увредена роговица, те планират да разработят и материали, които да лекуват състояния на кожата и сърцето.

 

Референции:
MacAdam, A. (2023, July 19) Low Energy Blue Pulsed Light-Activated Injectable Materials for Restoring Thinning Corneas. Retrieved 2023, July 26 from https://doi.org/10.1002/adfm.202302721