Тироксинът (Т4, тетрайодотиронин) е хормон, който се отделя в кръвния поток от щитовидната жлеза. Веднъж попаднал там, тироксинът достига до органи, като черния дроб и бъбреците, където се конвертира до своята активна форма – тетрайодотиронин. 
 
Ако тялото отделя твърде много тироксин, се стига до състояние, наречено хипертиреоидизъм или тиротоксикоза (Базедова болест, болест на Грейвс). Това води до менструална нерегулярност, увеличаване на чревната пересталтика, увеличен апетит, но загуба на тегло, топлинна непоносимост, неритмично сърцебиене, тремор, загуба на коса, свиване на клепачите, водещо до „ококореност“ на очите и др. Болестното състояние се лекува успешно с медикаменти или чрез оперативно премахване на част от жлезата.
 

Какво се случва в обратния случай? 

Възможно е тялото да произвежда твърде малко количество от хормона – състояние, известно като „хипотиреоидизъм“. Ако се появи в ранна детска възраст или преди раждането (недостиг на хормони при бременната), може да се развие състояние, наречено „Кретенизъм“. То се характеризира с проблеми във физическото и менталното развитие на детето. За щастие, това състояние е почти изцяло овладяно в развитите страни чрез ранна диагностика и своевременно лечение с тироксин. Възникнал в напреднала възраст, тироксиновият дефицит причинява проблеми с паметта, намаляване на апетита, но същевременно натрупване на килограми, липса на плодовитост, непоносимост към студено, нисък сърдечен ритъм, депресия, изтощеност и мускулна скованост. Лекува се с препарати, съдържащи тироксин.
NEWS_MORE_BOX
 
В районите, в които във водата няма достатъчно количество йод, се наблюдава увеличаване на щитовидната жлеза, без да се променя функцията ѝ или да има болестни оплаквания. Състоянието е известно като ендемична гуша и в тези райони се препоръчва допълнителния прием на йод.