Едуард Дженър е английски учен и лекар, наричан още баща на имунологията. Роден е в Бъркли на 17 май 1749 г. През 2002 г. е включен в списъка на 100-те най-велики британци според BBC. Той е известен в медицинските среди като откривател на ваксината срещу вариола (едра шарка). Тя остава единственият ефективен начин за превантивно лечение на опасното заболяване. Откритието на Дженър се смята за огромен медицински пробив, спасил безброй хора.

 

Така Дженър поставя началото на предпазните ваксинации, които наред с лечението с антибиотици и успехите на диагностичната и противоепидемичната дейност доведоха до изкореняването на едни и ограничаването на други заразни болести. В резултат на ваксината на д-р Дженър, през 1980 г. СЗО обяви едрата шарка за изкоренена.


 

Едуард Дженър проявява интерес към превантивната медицина още докато учи. Той започва да реализира идеите си чак през 1796 г. Мечтае да изкорени вариолата, която по това време е бич за обществото. Д-р Дженър чува, че млекарите, които са преболедували вируса на едрата шарка по кравите са невъзприемчиви и не заболяват от вариола. Размишлявайки над това, Едуард Дженър стигнал до заключение, че съзнателното заразяване на хората със заразната болест би могло да се използва като защитен механизъм.

 

През май 1796 г., Едуард Дженър заразява 8-годишно момченце като за целта медикът използва епителни частици, получени от лезиите на ръката на заразена жена. В следствие момчето вдига невисока температура и чувства лек дискомфорт в областта на подмишниците. Девет дни след процедурата детето все още изпитва известен дискомфорт, но е доста по-добре.

 

Два месеца по-късно д-р Дженър отново заразява момчето, но този път използва материал, получен от свежа вариолна лезия. Детето не се разболява от едра шарка, а Дженър заключва, че защитата е съвършена.

 

Въпреки първоначалното неодобрение, ваксинацията против едра шарка се налага първо в Англия, а после и в цяла Европа. На нея започват да гледат като на спасение за човечеството. През 1799 г. в Лондон се създава Противовариолен институт, първото имунизационно учреждение в света, чийто пожизнен председател става д-р Дженър.