Потребителите на Twitter, които подкрепят хранителните разстройства, често се групират и създават мрежи от съмишленици, в които споделят съдържание, насърчаващо разстройствата в храненето като начин на живот. Това показва ново проучване. 
 
Изследователите са избрали 45 профила в социалната мрежа на потребители, които подкрепят този начин на живот, както и 100 произволни профила и постове на техни последователи.
 
Те открили, че дори има хаштаг #proana, който означава „про-анорексия“, обяснява водещият автор на изследването Алина Арсениев  от Университета на Вашингтон. 
 
Туитовете на потребителите често съдържат различни хаштагове, отговарящи на различни хранителни разстройства или слабителни препарати.
 
Специалистите са се натъкнали и на групи от типа на CalorieApril - конкурс за най-нисък прием на калории, пише Reuters.
 
Една трета от туитовете на изследваните потребители, съдържат препратки към pro-eating disorder или с други думи - „да на хранителните разстройства“.
 
Половината от потребителите, използвали този хаштаг са имали по близо 200 последователи, а общо – над 25 хиляди. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Про-анорексия“ (Pro-Ana) общностите не са ново явление, но все пак са проблем и все още имаме много да изследваме в тази посока. Също така, с увеличаването на влиянието на социалните мрежи, тежи общности стават все по-достъпни“, обяснява Арсениев.
 
По думите и е трудно да се определи колко тази онлайн активност влияе на поведението на хората и води до промяна в начина им на живот. 
 
„Такива онлайн общности биха могли да имат отрицателно влияние върху младите хора с или без хранителни разстройства, така че е много важно да се осигури по-широка информираност за хранителните разстройства, както и професионален подход“, твърди Кталийнт Райс от Националния институт за психично здраве в Мериленд.
 
Родителите трябва да са особено наблюдателни за поведението на децата им в социалните мрежи и превантивно да ги информират за последиците от хранителните разстройства, категорични са специалистите.