Лигавиците защитават вътрешните части на тялото, които са изложени на въздух – подобно на това както кожата защитава тялото отвън. Лигавиците са богати на жлези, които отделят секрети, за да поддържат своята влажност.

 

Примери за лигавици включват тези на устата, носните проходи, средното ухо и евстахиевата тръба. Други лигавици включват лигавицата на храносмилателния тракт, лигавицата на урогениталния тракт (включително уретрата и вагината), лигавицата на дихателните пътища и очите.


 

Човешкото тяло притежава четири вида тъкани, чрез които са изградени органите, костите, хрущялите и други части на тялото. Един от видовете тъкани, епителна тъкан, се подразделя на две категории: лигавици и серозни мембрани.

 

Лигавиците са изградени от епителни клетки, които обикновено покриват и защитават подлежащата съединителна тъкан, която е фиброзна и еластична тъкан, приспособена за поддържане на други структури на тялото.

 

Лигавиците се намират в ушите, носа и гърлото, покриват вътрешността на устата, също така участват в образуването на устните.

 

Лигавиците на носа са облицовани с малки кръвоносни съдове, които помагат за затопляне и овлажняване на въздуха при дишане. Назалната лигавица също така е облицована с реснички – малки структури, подобни на косми, които помагат за улавяне на частици, които човек вдишва.

 

След това ресничките преместват частиците или към предната част на носа, или към задната част на гърлото. Това е важна функция на имунната система, която помага за предпазването на тялото от вредните микроби.

Лигавиците на ушите са първата линия на защита на средното ухо, в което обикновено не обитават бактерии.

 

Подобно на назалната лигавица, лигавиците на ушите също притежават реснички, които придвижват всякакви външни частици към отвора на слуховата тръба (Евстахиевата тръба). Евстахиевата тръба също има лигавица с реснички за транспортиране на частици към задната част на гърлото, за да бъдат погълнати.

 

Средното ухо може да бъде засегнато от алергии и инфекции и в резултат на това може да се напълни с течност. Течността може да бъде стерилна или инфектирана и често съдържа IgA антитела и бели кръвни клетки.

 

Лигавиците на хранопровода (езофагеалните лигавици) работят съвместно с гладките мускули, за да позволят перисталтиката – процес на придвижване на храната към стомаха. Перисталтиката се извършва чрез вълнообразни движения, за да подпомогне движението на храната.

 

Лигавиците в хранопровода също съдържат малки жлези, които отделят бикарбонат във високи концентрации. Бикарбонатът помага за неутрализирането на стомашната киселина. 

 

Референции:
1. Dwivedy A, Aich P. Importance of innate mucosal immunity and the promises it holds
2. Kaylie DM. Nose and sinuses. Merck Manual Consumer Version
3. Ghannam MG, Singh P. Anatomy, head and neck, salivary glands
4. Verywell Health. What Mucous Membranes Do in Your Body