Пептидите притежават антиоксидантни, антимикробни и антитромботични (противосъсирващи), наред с още много други ефекти. Пептидите, използвани в лекарствата, са или естествени, или синтетични.


Пептиди като вазопресин се използват за лечение на безвкусен диабет. Те се използват и за управление на дефицита на антидиуретичен хормон.


Карнозинът е дипептид и естествен антиоксидант, който се намира в сърцето, бъбреците, червата, кожата, мозъка и мускулите. Проучванията показват, че може да бъде полезен при лечението на заболявания като болестта на Алцхаймер, мозъчна исхемия, аутизъм, синдром на Даун, болест на Паркинсон, шистозомиаза и епилепсия. Възможно е също да бъде полезен за предотвратяване на образуването на катаракта в очите.Дефензините са пептиди с широкоспектърни антимикробни ефекти. Синтетичните дефензини в момента се проучват като възможни терапевтични средства за HIV-1.


Хепсидинът е пептиден хормон, участващ в контролирането на абсорбцията на желязо от организма. Измерването на нивата му в организма помага при диагностицирането на анемия.

 

Хромофунгин е пептид, който може потенциално да помогне за лечение на възпалителни чревни заболявания.


Много антимикробни пептиди се използват за лечение на състояния като хепатит С, пневмония, ХИВ и някои бактериални инфекции. Тези пептиди се прилагат локално, орално или чрез интравенозни инжекции.


Много пептиди в момента се изследват за използване при лечение на различни видове рак. Изследванията показват, че предсърдният натриуретичен пептид (ANP), например, може да бъде потенциално ефективен при лечение на колоректален рак.


Всъщност, някои лечения за рак на базата на пептиди вече са одобрени и се използват. Агонистите на лутеинизиращия хормон освобождаващ хормон (LH-RH), например, се използват за лечение на рак на яйчниците и простатата.


Пептидите играят специална роля във ваксините. Ваксините, базирани на пептиди, имитират протеини, които естествено присъстват в патогени (бактерии, които причиняват заболяване), позволявайки определени реакции да бъдат репликирани.


В допълнение към осигуряването на имунитет срещу специфични патогени, ваксините на базата на пептиди се използват и при лечение на рак. Антитуморен Т-клетъчен отговор се получава чрез ваксиниране на пациенти с пептиди от техните туморни антигени.


Ваксините, базирани на пептиди, притежават голям потенциал, но те имат и своите ограничения. Учените се надяват, че ще разработят ефективна ваксина срещу болестта на Алцхаймер в бъдеще, но разликата между ваксините, базирани на неактивни или отслабени патогени, и ваксините, създадени на базата на пептиди е значителна. Базираните на патогени ваксини са склонни да причинят по-голям имунен отговор, което често води до по-добра защита.


Много хранителни добавки съдържат пептиди поради потенциалните им ползи за здравето. Колагенът е едно от веществата, които съставляват кожата, костите и хрущялите. Колагеновите пептиди представляват малки парченца колаген. Някои проучвания показват, че добавките с колагенови пептиди могат да помогнат за увеличаване на еластичността и хидратацията на кожата. Тези добавки могат също да увеличат плътността на колагена в дермата.


Колагенът се използва при различни лечения на рани (предизвиква подобрено заздравяване на рани), като превръзки за рани при травми и при изгаряне. Подсилващите колагена пептиди са в състояние да възстановяват кожата, като същевременно насърчават производството на извънклетъчен (екстрацелуларен) матрикс – триизмерна мрежа от колаген, ензими и други макромолекули (големи молекули, които са жизненоважни за тялото).


Антимикробните пептиди имат способността да изпълняват две роли – регенерират кожата, като същевременно осигуряват антимикробна защита. Използването на пептиди за заздравяване на рани е особено ценно за хора със забавеното заздравяване на рани, като например диабетиците.


Поради потенциалните си ползи против стареенето, много локални кремове и средства за грижа за кожата съдържат пептиди. Някои проучвания показват, че локалното приложение на някои пептиди може да има положителен ефект върху фотоувредена кожа.


Библиография:
La Manna S, Di Natale C, Florio D, Marasco D. Peptides as therapeutic agents for inflammatory-related diseases
Verywell Health. What Is a Peptide?
Medical News Today. What to know about peptides for health
Nature. Peptide