Устните са съставени от много нервни окончания, поради което са изключително чувствителни на допир, топлина и студ. Устните са едни от най-чувствителните органи в човешкото тяло, като те имат повече от 1 млн. нервни окончания. Големият брой нерви са достатъчно условие устните да бъдат класифицирани като ерогенна зона. Устните също имат множество рецептори, които дават информация на мозъка. 

 

Тъй като в устните има многобройни окончания и са чувствителни към допир, малките деца и бебетата са склонни да изследват нови неща, когато ги докосват с устни.


 

Структурата на устните е съставена от кожа, мускули и лигавица. Кожата е съставена от 3 до 5 тънки слоя. Тя съдържа меланоцити, клетки, които помагат за производството на пигмента на кожата. Ето защо всеки човек има различен цвят на устните. По-светлите устни съдържат по-малко меланоцити, а по-тъмно оцветените - повече. Кожата на устните е бариера между външната кожа и вътрешната лигавица.

 

Факт е, че устните са уникални, точно както пръстовите отпечатъци. Затова няма двама човека с идентични отпечатъци на устните.

 

С напредване на възрастта устните стават по-тънки. Тяхната дебелина се дължи в голяма степен на колагена. С времето се произвежда по-малко колаген и устните стават с по-малък обем. UV лъчите също намаляват обема.


За разлика от останалата част от кожата, тази на устните няма никакви потни жлези, както и космени фоликули. Тъй като не се произвежда себум, който да хидратира устните, те много често изсъхват и се напукват. Затова устните са една от частите на тялото, които изсъхват най-бързо и не могат да се предпазят самостоятелно, когато са изложени на студ, вятър и слънце. Единственият начин те да бъдат защитени е чрез нанасянето на балсам за устни.

 

Смята се, че целуването е чудесно упражнение както за устните, така и за лицевите мускули. В целувките се използват 34 лицеви мускули. Като цяло целуването има лечебен ефект върху здравето. Целуването в продължение на минута пък изгаря до 26 калории.

 

Интересно е, че когато става въпрос за привличане на противоположния пол, жените с големи устни получават повече внимание. Също така, според проучване, проведено във Франция, жените с по-червени устни са по-привлекателни за мъжете. Жените пък предпочитат повече мъжете със средна големина на устните.