Храносмилателната система започва с устната кухина. В нея е първото място на обработка на хранителните вещества. За правилното и успешно раздробяване и частично смилане на храната, в устната кухина са разположени езикът, зъбите и слюнчените жлези.
 
Устната кухина е покрита с лигавица, която е изградена от многослоен епител. Поради факта, че клетките на устната кухина постоянно са подложени и на механични и химични агенти, се налага постоянната им подмяна и обновяване.
 
Една от основните функции на устната кухина е механично да подготвя храната за по-нататъчното ѝ смилане. Основна роля в това играят горната (Максила) и долната челюст (Мандибула) и разположените върху тях зъби.
 
Всеки зъб се състои от коронка, шийка и един или няколко корена. Коронката е видимата част на зъба. Покрита е с емайл, под който е разположено зъбно вещество наречено дентин.
 
Емайлът е изключително здрава структура и, макар че е възможно да се напука при механичен натиск или при резки температурни промени, той е една от най-твърдите съставки на човешкото тяло. Дентинът на корена е обвит със зъбен цимент. Във вътрешността на зъба се намира малка кухина, която продължава в корена на зъба под формата на канал и се отваря на върха му. Този канал е изключително важен, защото в него се поместват кръвоносните съдове и нервите, които инервинат зъба. Всички те, заедно с намиращата се там съединителна тъкан образуват зъбната пулпа.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Зъбите на възрастен човек са 32, като те са разделени на няколко групи – резци, кучешки, предкътници и кътници. Резците и кучешките зъби служат за отхапване на храната и „разкъсване на плячката“ – обосноваващо месоядната ни природа. Предкътниците и кътниците са с широки, плоски повърхности, спомагащи на стриването на храната – свързано с растителнояднине ни наклонности.