Светлината от екраните на таблетите и смартфоните и редовното излагане на децата към нея може да бъде причина за по-ранно настъпване на техния пубертет, установиха изследователи.

 

Заради нарастващия брой на момичета с ранно настъпил пубертет през последните години, учени проверяват възможните причини.


 

След провеждане на редица изследвания, те установяват, че по-продължителното излагане на синя светлина от смартфони и таблети се свързва с по-ранно начало на пубертета, понижени нива на мелатонин, повишени нива на някои репродуктивни хормони и физически промени в яйчниците.

 

Известно е, че използването на мобилни устройства, излъчващи синя светлина, има връзка с нарушени модели на сън при децата и възрастните.

 

Изследователите предполагат, че това е резултат от нарушаване на биологичния часовник, тъй като синята светлина възпрепятства вечерното покачване на нивата на хормона мелатонин, който стимулира съня и възстановяването на организма.

 

Нивата на мелатонин като цяло са по-високи преди настъпването на пубертета, отколкото през самия пубертет, за което е прието, че има роля в забавянето на началото на пубертета.

 

Пубертетът е сложен процес и етап в живота, който включва координация на няколко различни системи и хормони. Поради тази причина дори минимални изменения биха могли да доведат до по-ранно или късно начало.

 

Новите открития показват и вероятността от допълнителни рискове за детското развитие, бъдещата им способност за репродукция.

 

Изследователите посочват, че честото излагане на синя светлина от таблети и смартфони е достатъчно, за да се промят нивата на мелатонина. Освен това е възможно настъпването на промени в нивата на репродуктивните хормони, като естрадиол и лутеинизиращ хормон, което да доведе до по-ранно настъпване на пубертета.

 

От анализите е установено още, че колкото по-дълга е експозицията към този вид светлина, толкова по-ранно е началото на пубертета.

 

Необходимо е по-задълбочено разглеждане на връзката между светлината от екраните на таблетите и смартфоните и по-рано настъпващия пубертет сред децата. Допълнителните проучвания биха могли да помогнат за определяне на оптималното време, което децата да прекарват пред своите устройства, както и други възможни рискове.

 

Информация за направеното разкритие е представена на 60-ата годишна среща на Европейското дружество по педиатрична ендокринология.

 

Референции:

http://www.eurospe.org/meetings/2022/espe-2022/programme/