Улям Харви е английски лекар, анатом и физиолог, който пръв точно описва системата на човешкото кръвообръщение в своя труд „Анатомично изследване на движението на сърцето и кръвта у животните“. Роден е на 1 април 1578 г. във Фолкстоун, графство Кент. Той е най-голямото дете в семейството на Томас Харви, преуспяващ бизнесмен и видна личност във Фолкстоун. Уилям Харви получава образованието си в университетите в Кеймбридж и в Падуа, Италия.

 

През 1628 г. Харви направил истинска сензация, като публикувал изцяло нова теория относно това как тялото ни използва кръвта. До това време лекарите са разчитали изцяло на писанията на древногръцкия лекар Гален отпреди 1300 години. А според него кръвта се създавала от черния дроб, след което се поглъщала от живите тъкани.


 

Според Уилям Харви и теорията му, количеството на кръвта не се променя и тя циркулира непрекъснато из тялото като се „опреснява“ (насища се с кислород) при преминаването ѝ през белите дробове и други органи. Това революционно откритие на Харви по същество означава, че производството на кръв е ограничено, а това поставя под сериозно съмнение широко използваните по онова време практики за пускане на кръв като метод за лечение на някои заболявания.

 

След период на ожесточени спорове и критики към Харви, твърденията му се потвърждават и в момента той е почитан като един от основателите на съвременната медицина 

 

Според историците революционната идея на Уилям Харви за циркулацията на кръвта е била изложена много по-рано. Около 400 години преди това арабският лекар от 13 век Ибн ал-Нафис показва, че устройството на сърцето противоречи на теориите на Гален и смята, че в тялото ни трябва да има много малки кръвоносни съдове, по които кръвта да циркулира.

 

Тези малки кръвоносни съдове се наричат капиляри. А съществуването им е потвърдено чак през 17 век. За нещастие на ал-Нафис и неговите пациенти, работата му остава незабелязана от Западния свят до началото на 20 век.