Чрез „отпускането“ на стволови клетки може да се възстанови естественият растеж на косата. Стволовите клетки на фоликулите на косата могат да се модифицират чрез РНК и да позволят растеж.


Фоликулите на косата представляват отвори на повърхността на кожата на скалпа. През всяка фоликула минава един косъм от косата. По скалпа има около 1 милион фоликули, от които изникват косми и те оформят косата. Във фоликулата стои коренът на косъма. Този корен може да се премахне и косъмът няма да расте известно време, но в повечето случаи се възстановява. Не това е причината за косопад. 


Косопадът, или постепенното изпадане на космите от скалпа, може да бъде генетично наследен. Други причини могат да са стрес или преминаване през медицински процедури като химиотерапия. С напредването на възрастта оплешивяването се получава по конкретен начин, различен от другите, откриват учени. Стволовите клетки във фоликулите се втвърдяват. Тяхната структура става различна и трудно позволява растежа на коса от корена. Това втвърдяване може да се сравни със сковаването на ставите с възрастта.


Учените от Северозападния Университет в Илинойс са открили начин да предотвратят втвърдяването на стволовите клетки във фоликулата. Те са „омекотили“ фоликулата и така тя е била способна бързо да стимулира растежа на косъм. 


Това се е получило чрез увеличаване на производство на определена РНК в стволовата клетка. Тази РНК представлява микроРНК. Посредством наночастици тя се въвежда в клетките и подобрява структурата им. Нарича се miR-205 и освен че променя структурата на стволовата клетка, има свойства, които подпомагат растежа на косата. Проучването е установило, че след повишаване нивата на miR-205 растежът на коса е започнал в рамките на 10 дни.


Трансплантацията на коса е процедура за възстановяване на косата. Тя включва взимане на клетки от кожата, които позволяват растеж на коса и присаждането им към скалпа. Вече наличните стволови клетки не участват в този процес и си остават нефункционални.


Откритието на учените може да отмени нуждата от трансплантиране на коса. Способността да се променя структурата на стволовите клетки във фоликулата чрез наночастици означава, че можем да възвърнем естествената си коса, каквато е била преди.

 

Референции:
Ellis, D. (2023, June 6) Fine-tuning cell mechanics stimulates hair growth: Study Retrieved 2023, June 6 from https://www.news-medical.net/news/20230606/Fine-tuning-cell-mechanics-stimulates-hair-growth-Study.aspx
Yi, R. (2023, May 22) MicroRNA-205 promotes hair regeneration by modulating mechanical properties of hair follicle stem cells. Retrieved 2023, June 6 from https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2220635120