Туберкулозата е заболяване, известно от много години, което все още присъства сред нас.

 

Причинява се от бацила на Кох - Mycobacterium tuberculosis, бактерия, която обикновено засяга белите дробове, но може да проникне и в други органи.


 

Въпреки че е заболяване, което може да бъде предотвратено и излекувано, това все още е една от водещите причини за летален изход от инфекциозни причини в света.

 

Само през 2018 г., туберкулозната бактерия е заразила 1,7 милиарда души - приблизително 23% от световното население.

 

Туберкулозата е заболяване, на което не се обръща необходимото внимание.

 

Съществува и друг аспект, който засяга инфекцията и който нарушава качеството на живот на пациентите - дори след успешно лечение на заболяването, пациентите имат по-висок риск от повторна инфекция и летален изход.

 

Ново проучване на Медицинския колеж на Байлор, публикувано в Aging, показва, че клетките, които са били засегнати от туберкулоза, могат да остареят от 12 до 14 години преждевременно.

 

Възможно е това преждевременно клетъчно стареене да е една от причините пациентите, боледували от туберкулоза, да са изложени на висок риск от летален изход, пояснява д-р Андрю Динардо, професор по инфекциозни болести в Медицинския колеж Бейлор.

 

Туберкулоза и преждевременно стареене

За да измерят преждевременното стареене, причинено от туберкулозата, изследователите са разгледали епигенетичния часовник в клетките.

 

Биологичното стареене на клетките може да бъде измерено чрез анализиране на естествено възникващи химични промени в ДНК с течение на годините.

 

Тези „епигенетични часовници“ са предсказатели за продължителността на живота и здравето, дори повече от хронологичната възраст.

 

Известно е, че стресът ни състарява, защото ускорява епигенетичния ни часовник.

 

Инфекции като туберкулозата също ускоряват този часовник и химичните промени, които настъпват в ДНК през целия живот.

 

Тези промени водят до стареене на артериите, мозъка, панкреаса и други органи, което е свързано с повишен риск от летален изход.

 

Анализ на засегнатите тъкани

Изследователите са анализирали множество тъкани и са установили, че туберкулозата засяга ДНК метилирането.

 

Химичните промени настъпват в ДНК през целия живот.

 

Тези промени регулират генната експресия и се осъществяват главно чрез процеси като метилиране на ДНК.

 

Изследователите са открили, че както при хората, така и при животните, засегнати от туберкулоза, епигенетичните промени са свързани с ускорено и преждевременно стареене, причинено от оксидативен стрес.

 

Клетъчното стареене е механизмът, който прекъсва деленето на увредените клетки и ги елиминира, за да не се разпространяват.

 

Това е полезно при ракови заболявания, но не е толкова полезно при процесите на стареене.

 

Клетките спират да се делят, но имунната система не е толкова ефективна при убиването им и те не загиват.

 

С годините в тъканите на тялото се натрупват голям брой застаряващи или стареещи клетки и се отделят вредни вещества, които причиняват възпаление, увеличавайки риска от развитие на хронични заболявания.

 

Преждевременно стареене

Д-р Кристиан Коарфа, професор по молекулярна биология в Медицинския колеж Бейлор и съавтор на изследването, предполага, че изучаването на епигенетичния часовник може да се превърне в стандарт в грижите при инфекциозни заболявания, с цел избягване на риска от развитие на хронични заболявания.

 

Сега, когато е известен механизмът, има начини за забавяне и намаляване на преждевременното епигенетично стареене, което се случва в тези клетки, пояснява Коарфа.

 

Това откритие разяснява ефектите от туберкулозата върху организма и дава възможност за разработване на терапевтични подходи за намаляване на свързания риск от летален изход, дори ако заболяването е преодоляно.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/neumologia/tuberculosis-acelera-envejecimiento-celulas_7012

https://www.aging-us.com/article/203936/text