Стрес хормонът управлява циркадния ритъм, който контролира редица процеси в тялото включително нуждите ни от сън и свързаната с него телесна температура, става ясно от ново изследване.

 

Досега се знаеше, че биологичният ни часовник се движи от специфични гени, наричани „гени на часовника“. Те действат в зона на мозъка, известна като супрахиазматично ядро. 


 

В хода на лабораторното изследване на екип от Университета на Копенхаген се стига до заключението, че тези участъци не са директно свързани с невроните, което и изумило учените.  Те открили, че циркадният ритъм се контролира не от невроните, а от хормона на стреса – кортикостерон.  

 

Кортикостеронът е 21-въглероден стероиден хормон от кортикостероиден тип, който се синтезира от надбъбречните жлези в отговор на промените на околната среда. При хората хормонът е познат като кортизол, разяснява доц. Мартин Фреденсборг Рат от Катедрата по невронаука. 

 

По време на експеримента си учените успяват да възстановят естествения циркаден ритъм чрез вливане на хормона по схема, въпреки изключването супрахиазматичното ядро.  

 

Това според тях означава, че циркадният ритъм зависи от две системи – нервната и хормоналната, които комуникират помежду си и си влияят в целия цикъл на денонощието.

 

Сега учените са любопитни да разберат дали други хормони имат подобно въздействие, в това число и хормоните на щитовидната жлеза.

 

Дори и без този изумителен резултат на изследователите, сме достатъчно наясно, че спокойният ни сън зависи от нивото стрес, което изпитваме. Кортизолът очевидно е хормон, който колкото и необходим на тялото, е достатъчно вреден излъчван от нас неконтролирано. Това дава основание още веднъж да си изградим навици, с които да успяваме да спираме излишния му синтез – ясно е, че на условията на околната среда трудно бихме могли да повлияем, но на него можем...

 

Циркадният ритъм е биологичен процес, който е свързан с поведението, обусловено от продължителността на денонощието и специфичната повтаряна активност според неговите части. Въпреки че циркадният ритъм е "вграден", той може да се променя според факторите на средата като светлина, температура, окислително-редукционни процеси.