Шести юли е Международен ден на целувката. А кой не обича да се целува?

 

Независимо дали става дума за бърза приятелка целувка по бузата или дълга и страстна между нови партньори, днешният ден празнува тази най-приятна дейност и ролята ѝ в културите по целия свят.


 

Международният ден за целувки е създаден през 2006 г. Той се чества с различни събития от всички влюбени и тези, които тепърва искат да намерят любовта. Има милион различни начини да „подарим“ целувка на хората, които са важни за нас, без да е необходимо да са романтични. Освен приятно занимание обаче, има и лечебни ефекти.

 

Ето 5 ползи на целувката за здравето:

 

1. Повишава имунитета

 

Целуването отдавна се смята за начин да се укрепи защитата на тялото. Неотдавнашно изследване, публикувано в списание Medical Hypotheses, показва, че тази дейност създава защитни антитела срещу цитомегаловирус отстрана на имунната система и предпазва от опасния ефект на инфекция с този вирус по време на бременност. Той може да причини слепота и други вродени дефекти, ако жената се срещне с него за първи път по време на износването на плода.

 

2. Помага да изберем най-добрия партньор

 

Антропологът Хелън Фишър описва целуването като "инструмент за оценка на партньора". Голяма част от кората на мозъка събира усещания от устните, бузите, езика и носа. От 12 нерви, опасващи черепа ни, пет се събират от и към устата. Те изпращат сигнали за най-силните чувства. И когато целуваш някого, наистина можеш да го "чуеш", да го "видиш" и да го "почувстваш". Така че целувката е вид дълбока реклама на това кой си, какво искаш и какво можеш да дадеш. Други изследователи отбелязват, че целуването е начинът, по който може да се определи генетичната съвместимост между хората.

 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Гори калории

Счита се, че целувката гори от 2 до 6 калории на минута. Не чак колкото на бягащата пътека в залата, но достатъчно да се изгорят натрупаните калории от половин чаша вино. Това е доста добра причина да се целуваме по-често, нали?

 

4. Укрепва мускулите на лицето

 

Стегнатото коремче или бедра без целулит може и да са по-напред в списъка ни, но не трябва да подценяваме и упражненията за лицевите мускули, които стимулираме чрез движенията на устата. Изследователите твърдят, че по време на целувка използваме 30 мускула.

 

5. Успокоява ни

 

Изследванията показват, че целуването увеличава нивата на окситоцин, естествения успокояващ организма ни хормон, наричан още "хормонът на любовта". Целувката същота така стимулира производството на ендорфини, които допринасят усещането ни за щастие, и също така на допамин, който допринася за романтичното привързване.