Тромбозата е процес на прижизнено  съсирване на кръвта. Различава се от кръвосъсирването по това, че последното настъпва след смъртта или вън от човешкото тяло. 
 
Тромбозата е процес с жизнено значение. Образуваният тромб може частично или напълно да запуши даден съд и по този начин да предизвика сериозни нарушения в кръвообращението. В същото време образуването на тромб е абсолютно необходимо за спиране на кръвоизлив. 
 
В патогенезата на заболяването според Virchow играят роля три фактора:
 
  • Увреждане на съдовия ендотел
  •  Забавен кръвен ток
  •  Повишената съсирваемост на кръвта.
Ендотелното увреждане е най-важната и най-честата причина за тромбозиране в сърцето и артериалните съдове. Среща се при миокарден инфаркт и в артериите при напреднала атеросклероза.
 
С напредване на възрастта се наблюдават влияния, които предразполагат към тромбозиране. Цигареният дим, както и приемът на противозачатъчни средства, увеличава риска от развитие на тромбоза.
 
Характеризират се 4 основни вида тромби - бял, червен, смесен и хиалинен.
 
  • Белият, наричан още аглутинационен,  се среща в сърдечните кухини на местата на увреден миокард. Съставен е от тромбоцити и фибрин. Образува се бавно при бърз ток на кръвта.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Червеният тромб се формира  бавно при бавен ток на кръвта - във вените. Съдържа фибрин и еритроцити. Такъв вид се среща често във вените на подбедриците, бедрената вена и венозните сплетения в областта на малкия таз.
  • Смесеният тромб съдържа елементите на белия и червения тромб.
  • Хиалинните тромби са множествени и се образуват в съдовете на микроциркулацията - капиляри и венули. Срещат се при травма, шок и изгаряния.

 Изход от тромбозата:


 
1. Състояние на организиран канализиран тромб. Сравнително благоприятен изход.
2. Друг начин може да бъде стерилното размекване на тромба под действието на протеолитичните ензими на левкоцитите.
3. Емболия - най-сериозното усложнение на тромба е откъсването му от мястото на образуване и пренасянето му чрез кръвния ток на други места.
 
Там той запушва друг кръвоносен съд. Това състояние се нарича тромбоемболия