Списъкът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), който обобщава симптомите на COVID-19 включва задух, втрисане, стомашен дистрес, болки в мускулите, умора и др. Нови изследвания обаче показват, че някои от тези симптоми могат да продължат с месеци, дори и по-дълго. Учени от North Bristol NHS Trust откриха, че три четвърти от пациентите с COVID-19, които са лекувани в местната болница, продължават да изпитват проблеми три месеца след излекуването си.

 

ЗадухCOVID-19 е респираторно заболяване, затова и белите дробове най-често страдат. Д-р Скот Кракоувър, който е преболедувал коронавирусната инфекция, споделя, че странното усещане, че точно когато започнал да се възстановява, симптомите се върнали отново. По-лоши от преди.


„Бях се почувствал по-добре за период от три или четири дни, до степен на напълно здрав, когато отново рязко се влоших. И тогава усетих задух – пи-силен от първия път. Имах усещането, че гърлото ми набъбва и говора ми е затруднен“, споделя още той.

 

Прекомерна умора


Това е най-често съобщаваният симптом на COVID-19 от началото на пандемията. От слаба памет, затруднена концентрация и прекомерна умора се оплакват почти всички пациенти, заяви д-р Антъни Фочи, експерт по инфекциозни болести. „Това е нещо, което наистина трябва да разгледаме сериозно, защото може да се окаже следвирусен синдром, свързан с COVID-19“, допълни инфекциониста.

 

Мускулни и ставни болки


Въпреки че болките в тялото са обичаен симптом на COVID-19, някои пациенти съобщават за силна болка в ставите и тялото, особено при големи мускули, съобщава NY Times. Оказва се, че макар и рядко COVID-19 може да причини болезнено възпаление в ставите или да доведе до рабдомиолиза - сериозно и потенциално животозастрашаващо заболяване, което може да причини мъчителна мускулна болка в раменете, бедрата или долната част на гърба.


Месеци след началоно на пандемията, лекарите все още не могат да излекуват тези симптоми. „Изследователи от North Bristol NHS Trust откриха, че 81 от 110 освободени от лечение пациенти все още изпитват тези неразположения свързани с новия коронавирус“, съобщават  от болницата.


Много от тях са страдали от влошено качество на живот, борейки се да изпълняват ежедневни задачи като измиване, обличане или връщане на работа. Експертите признават, че въпреки натрупаните знания, все още не се знаят дългосрочните ефекти на коронавируса. Ето защо подобни изследвания са важни – те дават представи какво могат да очакват пациентите и как може медицината да им помогне.

 

Източник: Yahoo.