Несъмнено, едно от най-улавящите женското око места в мъжкото тяло е широкият, релефен и добре развит гръб. Това обаче, означава добро развитие на мускулите на гърба, а те съвсем не са малко и не без значение. Мускулите на гърба се разделят на повърхностни, междинни и дълбоки. 
 
Мускул, чието развитие е задължително, за да се постигне широк гръб и рамене е повърхностно разположеният Трапецовиден мускул. В човешкото тяло тези мускули (2 броя) са разположени от лявата и от дясната страна на гръбначния стълб. Те свързват тилната кост, гръбначния стълб, ключицата, лопатката, и раменната кост. 
 
Този мащабен мускул се разделя на три части, функциите на най-горната от които разгледахме при мускулите на шията. В тази, най-горна част, трапецовидният мускул се захваща за специфичен ръб на тилната кост, преминава през шията, спуска се надолу и се захваща за ключицата и гребена на лопатката, като се разполага до нивото на седмия шиен прешлен. От това място започва средната част на мускула, която се разпростира до третия торакален (гръден) прешлен.
 
Съкращаването на средната част на мускула (влакната на мускула тук са разположени перпендикулярно на гръбначния стълб) води до издърпването на лопатките (и съответно на раменете) назад – действие, което често правим, когато искаме да „изпъчим гърди“
NEWS_MORE_BOX
 
 
Контракцията на долната част на мускула, води до снишаване на лопатката надолу. Тази част на мускула, чиито влакна се изкачват нагоре, заема пространството от 4-тия до 12-тия торакален прешлен. Важно е да отбележим, че въпреки, че могат да действат поотделно, съвместната работа и съкращение на трите части на мускула води до ограничена, но все пак възможна ротация на лопатката в една плоскост (подобно на волан на автомобил). 
 
Инервацията на този мускул се осъществява от няколко гръбначни нерва, които осъществяват както моторната, така и осезателната инервация.