Трансплантацията на лице е медицинска операция, в която се прави пълна замяна на всички специфични части на лицето с тъкани получени от друг човек - донор.

 

При васкуларизирана композитна тъканна алотрансплантация, се включват трансплантации на кожата на лицето, структурата на носа, устните, лицевите мускули, използвани за изразяване, нервите, които осигуряват усещане, както и костите, които поддържат лицето.


 

Цялостната лицева трансплантация позволява на реципиента да получи всички тъкани, мускули, както и няколко елемента от лицевия скелет, съдовите и нервните влакна на донора.

 

Въпреки тези възможности пациентът, който се е подложил на тази операция, ще трябва цял живот да приема имуносупресори, които да блокират реакциите на организма и възможното отхвърляне.

 

Трансплантациите на лице се извършват само при извънредни обстоятелства, в които пациентът е изправен пред сериозни анатомични и естетични затруднения.

 

Въпреки че до момента са направени над 45 такива операции, лицевата трансплантация все още се счита за експериментална операция.

 

Първата напълно завършена успешна интервенция е направена през 2010 г. в Испания. Пациентът е получил кожа, нос, скули, челюст със зъби и гърло, заради налична сериозна огнестрелна рана на лицето.

 

Индикациите за извършване на тази сложна хирургична операция включват тежко увреждане на тъканите и костните структури на лицето, в резултат на различни нарушения.

 

Понякога причината може да бъде генетично заболяване, например неврофиброматоза, при която в лицето са включени множество туморни огнища. Но по-често изискванията за такава операция са в резултат на механична повреда.

 

При 90% от случаите, пациентите са претърпяли много тежък инцидент, в който те са загубили не просто част от лицето си, а цялостния си външен вид. Следователно тази интервенция е единствената, която би могла да им помогне.

 

Основните затруднения при трансплантациите са тялото на реципиента да не отхвърли получените тъкани.

 

Нормално, имунната система на човек не приема нови клетки и тъкани и започва активно да ги атакува с цел да ги отстрани. Поради тази причина след трансплантации пациентите приемат имуносупресивни медикаменти.

 

Лицевата трансплантация е операция, която може да продължи повече от един ден и поради тази причина екипът, който оперира е голям и лекарите се сменят.

 

Правилно извършената операция завършва успешно в 95% от случаите. В следоперативния период трансплантираната кожа постепенно заменя своя епидермис, което се проявява в появата на малки корички, под които се забелязва млада кожа.

 

Хирургът трябва да проследява пациента до пълната епителизация на лицето, като от основно значение за добри резултати е състоянието на съдовете.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/health/How-is-a-Face-Transplant-Performed.aspx